Jimmie Åkesson hävdar att en svensk uniformerad polis ägnar en procent av tiden åt fotpatrullering på gator och torg.
1 av 5
Jimmie Åkesson hävdar att en svensk uniformerad polis ägnar en procent av tiden åt fotpatrullering på gator och torg. - Foto: Nyheter24/Henrik Eriksson
Nyheter24 var på plats när kampanjen "Inga fler papperspoliser" lanserades på en pressträff i riksdagen.
2 av 5
Nyheter24 var på plats när kampanjen "Inga fler papperspoliser" lanserades på en pressträff i riksdagen. - Foto: Nyheter24/Henrik Eriksson
Jimmie Åkesson fick kritik under riksdagsdebatten innan pressträffen...
3 av 5
Jimmie Åkesson fick kritik under riksdagsdebatten innan pressträffen... - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkesson hävdar dock att framför allt regeringspartierna inte tar problemet på allvar.
4 av 5
Jimmie Åkesson hävdar dock att framför allt regeringspartierna inte tar problemet på allvar. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
...av Folkpartiets Johan Persson som sa att "analysen om papperspoliser kommer från "Papphammar".
5 av 5
...av Folkpartiets Johan Persson som sa att "analysen om papperspoliser kommer från "Papphammar". - Foto: Riksdagen

Oklarheter kring Åkessons kritiserade polissatsning

Sverigedemokraterna vill ha fler patrullerande poliser men Jimmie Åkesson vet inte hur många. "Vill inte styra mot ett visst mål".


Så många ska finnas i Åkessons hemkommun

Efter pressträffen fick Nyheter24 en enskild intervju med Jimmie Åkesson. På frågan: "Hur många poliser skulle du vilja se på stan i din hemkommun?" svarade partiledaren.

– Jag har inget emot att det finns en polis i stan hela tiden. Det tror jag att folk förväntar sig. Att det finns en polis som är tillgänglig. Eftersom polis saknas får de lokala handlarna i stadens centrum gå samman och betala olika vaktbolag för att göra patrulleringen och det är egentligen fel väg att gå. Jag förstår att man gör det och jag har respekt för det, säger Åkesson och fortsätter:

– Det är inte de lokala handlar som ska hålla ordning och trygghet i stadens centrum. Det är polisens. 

STOCKHOLM. Kriminalpolitiken ska vara minst lika känd som invandringspolitiken när Sverigedemokraterna går till val 2014. Därför satsar man nu på kampanjen "Inga fler papperspoliser" då man anser att polisernas tid tas upp av onödigt pappersarbete.

Enligt partiledaren Jimmie Åkesson ägnas endast en procent av uniformerade polisers arbetstid åt fotpatrullering på gator och torg.

Men trots SD:s hårda kritik har man själv inget förslag eller mål om hur mycket mer man vill att polisen ska synas.

– Det viktiga nu är att vi ökar på andelen fotpatrullering och att man avlastar polisen så att man kan ägna sig mer åt det, i stället för att styra mot ett visst mål. Det tycker inte jag är viktigt. Det viktiga för mig är att jag talar om för polisen vilka prioriteringar vi har från politiskt håll, säger Jimmie Åkesson till Nyheter24.

"Det var lite löjligt - förstår det inte alls"

Kampanjen lanserades på en pressträff i riksdagen under fredagen efter att man tidigare under dagen debatterat ämnet i riksdagen - på initiativ av just Sverigedemokraterna. I debatten fick Åkesson hård kritik från flera håll där man bland annat tyckte att han generaliserar för mycket. Samtidigt som man också höll med om att resultatet av den stora satsningen från regeringens sida med ökade resurser inte motsvarar förväntningarna.

Folkpartiets Johan Persson sa bland annat att analysen om papperspoliser kommer från "Papphammar".

– Det var lite löjligt. Jag förstår inte alls. Det är en sak om det hade funnits någon fyndighet eller någon poäng men Papphammar har väl inget alls att göra med det här. Så det var väl lite trams, säger Jimmie Åkesson till Nyheter24 efter pressträffen.

Tycker du att politikerna inte tar det här på allvar?

– Det är symptomatiskt så att man inte tar det här på allvar. Framför allt regeringspartierna tycker ju att man gör allting rätt och satsar mycket pengar på det här. Men de vägrar se att det inte fungerar trots den väldigt hårda kritiken som riktas från riksrevisionen.

Sverigedemokraternas förslag grundas enligt Jimmie Åkesson på forskning och undersökningar. Men när Nyheter24 frågar partiledaren om vad det är för typ av forskning kan han inte svara på rak arm under pressträffen.

Hänvisar till kritiserad polisforskning

I stället blir det presschefen Martin Kinnunen som bryter in och säger att det bland annat är en granskning gjord av Aftonbladet. I ett mejl skickar Sverigedemokraterna sedan tre länkar varav en går till Aftonbladet-bloggen Brott & Straff. I inlägget tar man upp statistik från Rikspolisstyrelsen som visar att trots att polisen fick miljarder av regeringen för att rekrytera för fem år sedan, klaras färre brott upp i dag.

En annan länk handlar just om den uniformerade polisens arbete. I Polistidningen skriver man om att Rikspolisstyrelsen nobbat en ny kontroversiell forskningsrapport med motiveringen att "man inte har beställt rapporten".

Rapporten, som i stället publicerades i Norge, handlar bland annat om 2 000 timmars observationer av svenska poliser i arbete gjord av forskaren och polisen Stefan Holgersson mellan åren 2006 och 2008.

Där framgår att att bara en procent av en polis arbete ägnades åt "fotpatrullering och aktiviteter i samband med detta". Men också att hela 35 procent av tiden tillbringades i bilen.

Men poliser som patrullerar bilburet anser Åkesson inte är trygghetsskapande nog.

– Jag är övertygad att om frågar du en människa så känner de sig tryggare när de träffar en polisman, säger Åkesson till Nyheter24.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/