Poliser kartlagda på nätet

- 17/03/2009, 07:01 -

Flera poliser uppger att information om dem lagts ut på internet.

SUNDSVALL. Under november förra året deltog cirka 2000 poliser i en enkät där de svarade på frågor om internetanvändande. Tre procent av poliserna svarade att de visste någon kriminell som lagt ut information om dem på nätet.

Det rör sig bland annat om hemadresser, namn och bild och i vissa fall till uppgifter om att poliserna skulle vara kriminella. Även i Västernorrland uppgav poliser att kriminella publicerat information om dem.

– Generellt tycker jag att poliser har ett högt säkerhetstänkande, de är vana att göra riskbedömningar i sitt arbete. Men det förekommer att poliser hotas och det är en viktig fråga för myndigheten, säger Mats Åkerlund, personaldirektör vid polisen i Västernorrland, enligt ST.

Av enkäten framgick också att två av tre unga poliser är medlemmar på Facebook. Nu har Polisförbundet tagit fram rekommendationer angående vad man ska tänka på när man laddar upp texter och bilder på internet.

– Det är ett dilemma för myndigheten, vi kan inte tala om för någon vad de får säga eller inte. Jag tror däremot att det vore bra att ha en öppen debatt som kan mycket väl kan ingå i vårt arbete med värdegrunder, menar Åkerlund, enligt ST.

Skrivet av: