Poliser kartlagda på nätet

Flera poliser uppger att information om dem lagts ut på internet.


SUNDSVALL. Under november förra året deltog cirka 2000 poliser i en enkät där de svarade på frågor om internetanvändande. Tre procent av poliserna svarade att de visste någon kriminell som lagt ut information om dem på nätet.

Det rör sig bland annat om hemadresser, namn och bild och i vissa fall till uppgifter om att poliserna skulle vara kriminella. Även i Västernorrland uppgav poliser att kriminella publicerat information om dem.

– Generellt tycker jag att poliser har ett högt säkerhetstänkande, de är vana att göra riskbedömningar i sitt arbete. Men det förekommer att poliser hotas och det är en viktig fråga för myndigheten, säger Mats Åkerlund, personaldirektör vid polisen i Västernorrland, enligt ST.

Av enkäten framgick också att två av tre unga poliser är medlemmar på Facebook. Nu har Polisförbundet tagit fram rekommendationer angående vad man ska tänka på när man laddar upp texter och bilder på internet.

– Det är ett dilemma för myndigheten, vi kan inte tala om för någon vad de får säga eller inte. Jag tror däremot att det vore bra att ha en öppen debatt som kan mycket väl kan ingå i vårt arbete med värdegrunder, menar Åkerlund, enligt ST.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.