Inte brott att Afa kartlägger polis

Antifascistisk aktion har kartlagt civilpoliser på nätet.


Antifascistisk aktion, Afa, tycker inte om att civila polisspanare infiltrerar deras demonstrationer. Därför har man kartlagt civilpoliserna med namn, bild och hemadress på nätet.

Polisen anmälde detta till Datainspektionen, som nu säger att publiceringen är olaglig och kränkande, men inte straffbart, skriver Sydsvenskan.

Poliserna får alltså ingen hjälp av Datainspektionen, som säger att det är upp till varje enskild polisman att själv vända sig till domstol och hävda kränkning av den personliga integriteten.

Civilpoliserna som försöker hålla koll på de autonoma kallas Romeo, därför har följaktligen de autonoma grupperna som vill avslöja poliserna tagit namnet Julia.

"Julia vill veta allt som går att veta om Romeo" skriver man i sin blogg där man efterlyser fler uppgifter.

Afa är en grupp ungdomar som kämpar mot ordningsmakten och vad de kallar "fasciststaten". Afa deltog i de omtalade kravallerna i Rosengård när bilar brändes och poliser utsattes för stenkastning.

– Om inte bråkmakarna från Afa hade dykt upp "för att hjälpa till" hade det aldrig blivit några bråk, sa Andreas Konstantinides, kommunfullmäktige i Rosengård då till Dagens Nyheter.

Teveprogrammet Drevet om AFA

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!