Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stal 400 000 från handikappad

Nyheter | 04/10/2008 17:32

Den funktionshindrade mannen plundrades på sina pengar av sin egen assistent.

VÄNERSBORG. Assistenten stal pengar från den funktionshindrade mannens konto under flera månader. Nu åtalas assistenten för grovt bedrägeri vid Vänersborgs tingsrätt. Vid ett bankbesök upptäckte den funktionshindrade mannen och en annan assistent att kontot hade tömts och gjorde då en anmälan.

– Det hela uppdagades när pengarna var borta och sedan var det inte svårt att lista ut var de tagit vägen, säger åklagare Bo Carlsson, enligt TTELA.

Assistenten passade på att använda den funktionshindrade mannens bankdosa när han var på toaletten. Vid 21 tillfällen under drygt tre månader i våras tog han sammanlagt 400 600 kronor. Det åtalade hade skulder och spenderade resterande belopp på restaurangbesök och shopping.

Omsorgschefen i Vänersborgs kommun, Sten Nilsson, menar att man försöker förebygga sådana här brott.

– Men om någon har en brottslig avsikt är det svårt att skydda sig helt och hållet, säger han.

Sedan ett år tillbaka tar man uppgifter ur belastningsregistret från dem som ska jobba som personliga assistenter. Än så länge är det inte obligatoriskt men en lag likt den inom barnomsorgen kan träda i kraft.

Den bestulne mannen begär ett skadestånd på 400 600 kronor plus ränta och assistenten riskerar minst sex månaders fängelse för grovt bedrägeri, skriver TTELA.