Lördag 25 Jun
Stockholm

Åttaåringar hörs om våldtäktsanmälan

Polisen i Skåne ska utreda en åttaårig skolpojkes uppgifter om att jämnåriga på skolan utsatt honom för upprepade sexövergrepp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Samtidigt inleds förundersökning mot personal på pojkens skola. Pojken berättade i början av januari i år att han vid flera tillfällen utsatts för sexuella övergrepp på skolans område. Han namngav två klasskamrater.

Bara om det finns "synnerliga skäl" ska polisen utreda om så små barn gjort sig skyldiga till brott. Vid en första bedömning ansåg vice chefsåklagare Mats Svensson i Malmö inte att det fanns sådana skäl. Men överåklagare Peter Hertting har nu efter en överprövning beslutat att misstankarna mot pojkarna ska utredas av polis.

– Att polis förhör så små barn är ovanligt, men motiveras i det här fallet av att anmälan gäller ett så allvarligt brott. Ett annat skäl är att en polisutredning är en förutsättning för att det ska kunna vara möjligt att betala ut brottsskadeersättning till pojken, argumenterar överåklagaren.

Personal på skolan misstänks ha begått tjänstefel genom att inte utreda pojkens påståenden ordentligt. Vidare ska polis utreda om någon inom kommunen gjort sig skyldig till förtal, genom att på kommunens hemsida beskriva pojkens uppgifter som "ett rykte", som bedömts som osant.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.