...som började med att partisekreteraren Björn Söder skrev  "Heder åt de länder som värnar om sina egna språk" om...
1 av 6
...som började med att partisekreteraren Björn Söder skrev "Heder åt de länder som värnar om sina egna språk" om...
...Loreens vinnande Eurovision-bidrag.
2 av 6
...Loreens vinnande Eurovision-bidrag. - Foto: Scanpix/AP Photo/Sergey Ponomarev
Även Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund la sig i fast på twitter där han tog avstånd från partisekreterarens uttalanden.
3 av 6
Även Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund la sig i fast på twitter där han tog avstånd från partisekreterarens uttalanden.
Linus Bylund skrev också att han firade segern med andra partikamrater.
4 av 6
Linus Bylund skrev också att han firade segern med andra partikamrater. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Stefan Olsson har under måndagen fått ta emot flera samtal från upprörda partimedlemmar.
5 av 6
Stefan Olsson har under måndagen fått ta emot flera samtal från upprörda partimedlemmar. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Björn Söders utspel om Eurovision song contest och sångerskan Loreen och hennes låt rörde upp starka känslor inom partitioppen.
6 av 6
Björn Söders utspel om Eurovision song contest och sångerskan Loreen och hennes låt rörde upp starka känslor inom partitioppen. - Foto: Montage Scanpix/Facebook

AVSLÖJAR: Storbråk inom Sverigedemokraterna efter Loreens seger

NYHETER24 AVSLÖJAR. Sverigedemokraternas ledning hamnade i ett infekterat internbråk efter Loreens utklassningsseger. "Är så jäkla trött på att jämt behöva försvara andras idiotiska klumpighet. Heja Sverige, bra jobbat Loreen!!!!" skriver riksdagsledamoten efter Björn Söders kommentar.


Här är Söders facebookinlägg

Björn Söder: "NEJ! Vi vill inte ha Eurovision i Sverige och betala för skräpet! Men det är klart, vi betalar väl mer eller mindre hela arrangemanget var det än hålls! En tråkig kväll för de svenska TV-licensbetalarna!!"

Kommentar 1: "Helt rätt Björn!"

Kommentar 2: "Jävla trams."

Kommentar 3: "bara glad att Sverige vann…"

Björn Söder: "Sverige?"

Kommentar 4: sverige*

Björn Söder: "Heder åt de länder som värnar sina egna språk!"

Partisekreteraren Björn Söder tog i efterhand bort inlägget på facebook då han enligt egen uppgift fick ta emot flera hot.

INTERNET. Ett nytt storbråk har blossat upp i Sverigedemokraternas yttersta toppskikt. Nu kan Nyheter24 avslöja att partisekreteraren Björn Söders uttalande om att Eurovisionvinnaren Loreens låt inte är tillräckligt svensk, inte bara fick de sociala medierna att koka.

På facebook attackerar Sverigedemokraternas andra vice partiledare sin kollega helt öppet och hävdar att hon är trött på städa upp efter och försvara andras "idiotiska klumpighet".

"Blir så jäkla irriterad på att vissa inte kan lära av sina misstag, bättre att hålla truten om man inte har något vettigt att säga. Är så jäkla trött på att jämt behöva försvara andras idiotiska klumpighet. Heja Sverige, bra jobbat Loreen!!!!" - skriver Carina Herrstedt, andra vice partiledare i partistyrelsen, på sin facebook.

–  Från första början var det inlägget allmänt menat då flera på min facebook skrev olämpliga saker. Jag syftade inte på Björn men sedan ledde diskussionen dit, säger Carina Herrstedt när Nyheter24 når henne på måndagen.

SD-toppen lägger locket på

När Nyheter24 försöker få tag på Björn Söder för en intervju säger SD:s presschef Martin Kinnunen att Björn Söder inte kommenterar händelsen.

– Björn avser inte att kommentera det här, säger Martin Kinnunen till Nyheter24.

Bråket fortsätter sedan på facebook med att flera ledande Sverigedemokrater lägger sig i. Samtidigt får Carina Herrstedt stöd av bland annat sin sambo Stefan Olsson, politisk sekretererare för SD i Landskrona kommun och ordförande för kommunföreningen SD Landskrona.

"Till skillnad från Björn Söder finns det faktiskt folk som gillar melodifestivalen, och tycker det är kul att Sverjge vann ESC. Vilka "vi" är det som inte vill ha Schlagerfestivalen i Sverige?" - skrev han på sin facebooksida.

– Skriver man "vi" som partisekreterare står hela partiet bakom det, säger Stefan Olsson till Nyheter24.

En av de som delvis ställde sig på Björn Söders sida var SD-profilen Christian Westling.

"Men lugn nu…Som jag skrev i Stefans status; håller inte med och timingen var sådär, men att media misstolkat och förvärrar gör inte att vi ska vända oss emot varandra." - kommenterade Westling på facebook.

"Sverige?…Hur tänkte han där?"

Carina Herrstedt som också är ordförande för SD-kvinnor var dock missnöjd med Björn Söders resonemang om huruvida det var Sverige som vann eller inte.

"Någon skriver dessutom att de är glada över att Sverige vann och får svaret av partisekreteraren - Sverige?…Hur tänkte han där? var det inte Sverige som vann? Kanske Christian Westling kan förklara eftersom han är benägen att hålla med Björn."

Och Stefan Olsson håller med Carina Herrstedt.

– Man kan ifrågasätta om han menar Loreens bakgrund eller om hon sjunger på engelska, säger Stefan Olsson och fortsätter:

– Jag tycker att det var ett klumpigt uttalande. Jag har blivit uppringd av flera medlemmar i dag som ifrågasätter det här.

Björn Söders utspel efter finalen handlade också om att han inte vill ha Eurovision i Sverige och "betala för skräpet". På facebook skriver han till Carina Herrstedt:

"Var kommer citatet "vi vill inte ha skiten" ifrån? Inte från mig i alla fall. Kanske ska vara lite försiktigare med att sprida påstådda och felaktiga citat utan vidare. Jag skrev att vi inte vill "betala för skräpet". Med "vi" åsyftades oss som satt i soffan för tillfället. Borde givetvis skrivit "jag" i stället. Men man hade ju haft en förhoppning att vissa kollade upp saker och ting innan man köper twittervänsterns insinueringar rätt upp och ned. Ett tips är att gå in på hemsidan och läsa vad min kritik egentligen handlade om." - svarar Björn Söder.

Kritiseras för att öppet bråka på facebook

Kort därefter lägger sig även SD-toppen Mattias Karlsson i och varnar för att använda ett delvis offentligt forum som facebook för intern kritik.

"Apropå eftertänksamhet, så kanske inte dylika diskussioner skall föras i forum som detta..." - skriver Mattias Karlsson.

Och Carina Herrstedt är beredd att hålla med Mattias Karlsson om att facebook inte är ett lämpligt forum att ha interndiskussioner på.

– Nej, det kanske man inte ska ha. Det enklaste sättet är att prata med varandra och försöka lösa det internt, säger Carina Herrstedt till Nyheter24.

Men enligt säkra källor till Nyheter24 är internbråket mer djupt rotat än så och gäller inte bara uttalandet om Loreen. Upprinnelsen till facebookattacken har istället sin grund i att Carina Herrstedt ska ha ställt till med bråk i verkställande utskottet (VU).

Herrstedt, som valdes in i VU efter landsdagarna i november förra året, uppfattas enligt Nyheter24:s källor som "obekväm" och kommer inte att sitta kvar i partistyrelsen eller riksdagen efter nästa landsdagar och valet 2014.

Verkställande utskottet ska även nyligen ha hotat med att upplösa Carina Herrstedts kommunförening SD Landskrona där hennes sambo Stefan är ordförande. VU ska också vilja beslagta kommunföreningens pengar eftersom man inte samarbetar med partiet centralt.

– Nej, det här är inget jag känner till. Jag sitter själv i VU så det borde jag ha vetat, säger Carina Herrstedt.

Stödjer kontroveriselle Jens Leandersson

Stefan Olsson och Carina Herrstedt ska även ha tagit aktiv ställning i konflikterna i SD Syd som Nyheter24 tidigare har rapporterat om. De ska enligt uppgifter ha ställt sig på regionrådet och tidigare distriktsordföranden Jens Leanderssons sida mot nuvarande distriktsordföranden Mikael Eskilandersson.

Det är till stor del Jens Leanderssons förtjänst att Carina Herrstedt i dag sitter i riksdagen, då han anställde henne för SD Syds pengar i valet 2010 utan styrelsens kännedom och såg till att hon kom in i partistyrelsen och riksdagsgruppen.

Enligt Nyheter24:s källor ogillar partiledningen Jens Leandersson starkt efter att han flera gånger trampat i klaveret, då han bland annat uppges ha slagit till nuvarande distriktsordföranden Mikael Eskilandersson vid ett tillfälle förra året. Detta är också en av anledningarna till att man ogillar Carina Herrstedt och nu vill bli av med henne.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.