Hög fruktsamhet kan brytas av krisen

Svenska kvinnor födde förra året fler barn är tidigare. Men nu är krisen här.


Svenska kvinnor födde förra året 109 301 barn, 1 880 fler än 2007, och fruktsamheten var den högsta på 15 år.

Men lågkonjunkturen riskerar att bryta utvecklingen.

– O ja, folk smittas av den där rädslan att inte kunna försörja sig och väntar med att skaffa barn. Det har vi sett andra gånger. Jag bara väntar på att det ska börja märkas nu också, säger Lisbeth Hällgren, barnmorska i Luleå med mer än 30 år i yrket.

Fruktsamhet är ett begrepp som används för att beräkna hur många barn varje kvinna i ett land väntas föda i genomsnitt under sin livstid. Fruktsamhetstalet kan förändras år från år beroende på till exempel i vilka åldrar kvinnor får barn.

Förra året var den beräknade fruktsamheten i Sverige 1,91 barn per kvinna, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som presenterades på fredagen.

God ekonomi och maxtaxa

Fruktsamheten har stigit kontinuerligt de senaste tio åren. 1999 var den 1,5 barn per kvinna. Orsakerna är flera, tror Tomas Johansson, statistiker vid SCB.

– Den ekonomiska utvecklingen under den här tioårsperioden har varit god för de flesta. Samtidigt kan reformer som maxtaxa på dagis och rätten för arbetslösa att ha barn på dagis ha spelat in. Vi ser också att giftermålen gått upp under de här åren, säger han.

– En bidragande orsak kan också vara att antalet utlandsfödda kvinnor ökat i Sverige. De har högre fruktsamhet än kvinnor födda i Sverige. Men man ska inte överdriva effekten av det, säger Tomas Johansson.

Han ser en risk att fruktsamheten minskar till följd av ökad arbetslöshet och oro för ekonomin.

"Skaffa barn nu"

– Det är inte omöjligt. Fruktsamheten i Sverige har en tendens att variera med konjunkturen. Det märktes till exempel under 1990-talet när kronan föll och arbetslösheten var hög, då gick fruktsamheten ner, särskilt bland yngre föräldrar, säger Tomas Johansson.

För att befolkningen i ett land inte ska minska måste fruktsamheten vara 2,1 barn per kvinna.

Lisbeth Hällgren tycker inte att svenska folket ska låta bli att skaffa barn på grund av osäkerhet om ekonomin.

– Som barnmorska vill man ju säga, satsa nu, och skaffa barn, för då är ni ju klara med det när konjunkturen vänder, säger hon.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.