Bonde vill ta krafttag mot tranor

Det är inte alla som uppskattar tranornas årliga besök i Skaraborg.


Nu höjs röster för att begränsa antalet fåglar.

Lantbrukarnas riksförbunds regionstämma i Skaraborg får på måndagen ta ställning till ett förslag från en bonde utanför Töreboda, som vill kartlägga hur stora skador tranorna orsakar för jordbruket.

– De stora fåglarna pickar upp nysådda frön och trampar ner grödor, hävdar lantbrukaren enligt Sveriges Radio Skaraborg.

Problemet är inte nytt. Flera metoder för att skrämma bort tranor och andra fåglar, från fält där de inte är önskvärda, har testats på olika håll. Bland annat har man prövat en gasolkanon, som ger ifrån sig smällar.

Men bonden i Töreboda framhåller att det bara leder till att tranorna flyttar till någon granne. Han ser skyddsjakt som den enda utvägen på sikt.

Varje vår kommer cirka 20 000 tranor till Hornborgasjön utanför Skara. De flesta stannar i omkring två veckor, innan de flyger vidare norrut. Fåglarna beskådas av omkring 140 000 mänskliga besökare vid sjön varje vårsäsong, uppger informationscentralen Trandansen för TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.