Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Expressen: "Liza Marklund hade fel"

Chefredaktör Thomas Mattsson erkänner att Marklunds uppgifter är felaktiga.

Senaste månaderna har det rasat ett krig mellan "bloggosfären" och "gammelmedia". Vilka är egentligen de riktiga sanningssägarna? Är det de betalda, utbildade journalisterna eller hobbybloggarna? Den frågan kommer att debatteras vidare i all oändlighet, men en sak står klart: Bloggarna vann det senaste slaget sedan Expressens chefsredaktör Thomas Mattsson offentligt erkänt att tidningens stjärnkrönikör Liza Marklund begått ett misstag i sin källgranskning.

"Liza Marklund hade fel om nedladdningen i krönikan "Träng inte ut våra musiker”. Det beklagar jag. På Expressen.se finns därför en rättelse sist i krönikan och på rättelseavdelningen. Man också läsa den i tisdagens tidning", skriver Mattsson på sin blogg på Expressen.se.

Marklunds uppgifter osanna

Bakgrunden till rättelsen är Liza Marklunds krönika "Träng inte ut våra musiker”. Där berättar hon om sina vänners band, Stockholm Stoner, som inte längre har någon inkomst då deras senaste skiva på grund av illegal nedladdning endast sålt 379 skivor under en och samma vecka.

"Däremot hände något annat intressant när skivan hamnade på topplistan. Den hittade verkligen sin publik - men inte den som betalade. Johan surfar runt och visar på ett par, tre olika fildelarsajter. Raskt räknar vi ihop över 80000 illegala nedladdningar av gruppens skiva. 80000!", skriver Marklund i sin krönika.

Men nu har det visat sig att Marklunds uppgifter är osanna. Författaren till böckerna Gömda och Asyl har misslyckats fatalt i sin källgranskning. Det kan bloggosfären nu redovisa punkt för punkt. Först ut att avslöja Marklunds felaktiga uppgifter är ingen mindre än Peter Sunde, delägare i torrentsajten The Pirate Bay.

"Själv hade jag aldrig hört talas om gruppen och tänkte lyssna på vad de var för några. Det visade sig däremot vara stört omöjligt att hitta deras musik på fildelningstjänsterna. På de fem största tjänsterna fanns inte deras album tillgängligt alls. “80.000 nerladdningar!”, tänkte jag och blev lite förvirrad. Jag är ganska duktig på att hitta information på nätet men här är det något som inte verkar finnas alls?", skriver Sunde.

"CD-skivan går inte att köpa"

Bloggaren med namnet Roger följer upp Sundes uppgifter.

"Söker man på "stockholm stoner" och filetype:torrent på Google så får man noll träffar. Exakt noll träffar. Söker man lite vidare på "stockholm stoner" och torrent får man sju träffar varav ingen leder till en torrent...Här skrattar jag lite åt det, någon har rätt och någon har fel och det hela är lite larvigt.

Men så reagerar jag på en sak i krönikan: Skivan säljs exklusivt på Coop Forum och Coop Extra. Ok, tänker jag, man gjorde väl en reklamgrej första veckan och säljer väl sedan plattan överallt. Tillgänglighet är ju a och o om man vill kränga något. Söker på cdon.com. Noll träffar. Söker på ginza.se: Noll träffar. Och så vidare. CD-skivan finns alltså inte att köpa! Inte så underligt då att man inte har sålt några plattor heller."

"Ett pr-trick"

Enligt Sunde finns det en förklaring bakom Marklunds nya fadäs. Det är ett pr-trick.

"Fast sedan slog det mig! Fildelning är en ypperlig plattform för att uppmärksamma band. Marklund är smart och har insett att fler än jag kommer att kika upp bandet och på så vis få lite uppmärksamhet kring ett väldigt okänt band. Hon har helt enkelt nyttjat Expressens krönikasida som en reklamplats!"

Vad Expressen tycker om det förklarar tidningens chefredaktör ganska tydligt. Därmed rättelsen.

Att Liza Marklund kommer att ha svårt att komma undan med misstag är inget nytt efter Monica Antonssons avslöjande bok Mia - Sanningen om Gömda.

Sofia Mirjamsdotter, bättre känd som bloggaren Mymlan, sätter punkt för det här kapitlet.

"Det behöver ju inte vara så att Liza ljuger, det kan vara så att hon helt enkelt inte har koll och inte har kollat så noga som Roger och Peter gjort.

Så vad kan vi lära oss av detta? Jo. Att bloggosfären inte består av en massa okvalificerat trams. Att det finns bloggare därute som vet hur man gör research, och inte bara sväljer allt de hör och läser."

Slaget är vunnet, men kriget går vidare. Nu väntar alla med spänning på en kommentar från bloggosfärens antagonist Jan Guillou.

Skrivet av:

Mer:

Monica Antonsson friad av JK