Hörstadius: "Marklund spär på rasismen"

Erik Hörstadius om samvete, rasism och Marklunds miljonregn efter Gömdaskandalen.


Mediesverige är i uppror, och skandalen kring författaren Liza Marklund polariserar medieeliten: för eller emot. Givetvis har Nyheter24:s eminente nyhetsbloggare Erik Hörstadius tagit ställning. Innan han stack till Lanzarote valde han att syna Marklunds syften, varför mediecheferna håller henne om ryggen, och hur stort samvete Marklund måste ha för att kunna dikta ihop en historia.

– Jag har aldrig träffat henne, och jag känner inte till hennes moral. Men hon har ju ljugit för läsarna. När hon skrev Gömda var hon drygt 30 år, och ville säkert göra karriär som författare. Hon kan även ha gripits av berättelsen, och sedan inte velat paja en bra story. Det som är väldigt konstigt är att hon inte har varit bättre på att bemöta det som står i motboken, säger Erik Hörstadius till Nyheter24.

Liza Marklunds trovärdighet ifrågasattes starkt efter att journalisten Monica Antonsson kommit ut med boken "Mia - Sanningen om Gömda", som utkom i december 2008, där hon anklagar Marklund för lögn.

Marklund har försvarat sig och hävdat att vissa ändringar har gjorts i boken, som marknadsförs som "en sann historia", för att avidentifiera inblandade, men att grundpelarna i berättelsen är riktiga. Däremot har hon erkänt att det var ett misstag att skriva att det var en sann historia i stället för "baserad på en sann historia".

På sin blogg gick Hörstadius tidigare till attack mot Liza Marklund och ifrågasatte hennes samvete:

"Om vi börjar med trovärdigheten hos misshandlade kvinnor - hur många miljoner i bokintäkter var det värt att skada den? Om vi sedan fortsätter med bilden av invandrare från krigshärjade länder. Hur svarta deras ögon är, vilka vidrigheter de hänger sig åt, hur mycket hjälp de får av medbrottsliga landsmän - hur många miljoner behöver man för att väga upp dåligt samvete över att ha spätt på rasism och främlingsfientlighet?"

Han anser att hon har haft en roll i att spä på rasistiska stämningar, då invandrarfientliga opinionsbildare i Sverige använt Gömdaboken som material i sin kritik mot det mångkulturella. Men han förstår varför många av landets mediemakthavare och chefredaktörer på tidningsrakarna så gott det har gått har vägrat att ta frågan.

– Ja, om jag var mediechef, viktig opinionsbildare och polare med Marklund skulle jag dra mig för att ställa henne till svars. Det vore konstigt annars. Folk har en lojalitet med henne som vän, men också en lojalitet med sitt arbete. Och i det här fallet är vännen viktigare, säger Hörstadius till Nyheter24.

Huruvida han kommer att köpa hennes nästa bok på bokrean är i dagsläget höljt i dunkel.

– Liza Marklund är en häftig offentlig person. Så det är klart jag blir besviken. Men om hon marknadsför den som "en sann berättelse" då vette fan, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!