Säpo kopplas in på kycklinghärvan

Polisen tror att företaget har utsatts för sabotage.


Säkerhetspolisen kopplas nu in i utredningen om glasfynden i Kronfågels kycklingförpackningar.

Polisen tror att företaget har utsatts för sabotage.

– Vi har pratat om det, och vi kommer att kontakta dem (Säpo), säger Lars Franzell, informatör vid Sörmlandspolisen, till TT.

I februari förstördes flera matvarubutiker i Södertälje i brandattentat. Där deltar Säpo i utredningsarbetet.

Nu har åtta personer på sex olika orter i landet hittat glasbitar i kyckling från Kronfågel. Om ett livsmedelsföretag utsätts för sabotage, vilket polisen tror i det här fallet, som hotar att skada många människor räknas det som systemhotande brottslighet. Då kopplas ofta Säpo in.

Grov skadegörelse

Kronfågel drog i tisdags in drygt 500 ton djupfryst kyckling sedan glas hittats i några förpackningar som kommit från främst Kronfågels anläggning i Valla i Södermanland. Utredningen ligger alltså på polisen i Södermanland.

Vi har ännu inte hittat någon naturlig förklaring till varför man hittat glas i förpackningarna, säger Franzell.

Polisen har inlett förundersökning om misstanke om grov skadegörelse, men inga konkreta misstankar finns mot någon speciell person. Polisen har fått in flera tips men Franzell vill inte avslöja vad de går ut på. Förutom att bearbeta tipsen hörs olika personer inom bland annat Kronfågel för att få en uppfattning om vad som verkligen hänt.

"Hårt slag"

På Kronfågel är stämningen dämpad. Händelserna har starkt påverkat företaget.

Det som hänt är ett hårt slag för vår verksamhet, men fokus ligger nu på att försöka ta reda på vad som hänt. Viktigast är att inga konsumenter kommer till skada, säger Jenny Fridh, Kronfågels informationschef, till TT.

Inga nya larm hade rapporterats på torsdagen. Företaget tillbakavisar uppgifter om att fynden beror på dålig bevakning i anläggningen. Enligt Kronfågel är detta högst osannolikt eftersom produkterna vid utlastningen är frysta och inslagna i kartong och plast. Företaget ska heller inte ha utsatts för något hot eller annat som kan förklara fynden. Fridh framhåller att Kronfågel vill få kontakt med alla dem som köpt varorna med glas i. Alla inlämnade varor ska undersökas och gå vidare till polisen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.