Sabotage misstänks mot Kronfågel

Polisen misstänker att Kronfågel utsatts för sabotage.


Polisen misstänker att Kronfågel utsatts för sabotage sedan glasbitar hittats i fryst kyckling.

Mängden kyckling som Kronfågel ska förstöra är tio procent av årsvolymen av de två indragna produkterna.

Kronfågel drog i tisdags in drygt 500 ton djupfryst kyckling sedan glas hittats i några förpackningar som kommit från främst Kronfågels anläggning i Valla i Södermanland. Det handlar om enkilosförpackningar av kycklingfilé bröst mörad samt 700-gramsförpackningar av lårfilé.

– Det som är återkallat är cirka tio procent av vår årsvolym av de här två produkterna, säger Jenny Fridh, Kronfågels informationschef, till TT.

Hon uppger att hon ännu inte kan säga värdet av det återkallade, men säger att båda är bland Kronfågels absolut toppsäljande produkter.

– Vi har ännu inte hittat någon naturlig förklaring till varför man hittat glas, säger Lars Franzell, informatör vid Sörmlandspolisen, till TT.

Polisen har inlett förundersökning om misstanke om grov skadegörelse, men inga konkreta misstankar finns mot någon speciell person.

Polisen har fått in flera tips men Franzell vill inte avslöja vad de går ut på. Förutom att bearbeta tipsen hörs olika personer inom bland annat Kronfågel för att få en uppfattning om vad som verkligen hänt.

I februari förstördes flera matvarubutiker i Södertälje i brandattentat. Där deltar Säpo i utredningsarbetet.

Nu har åtta personer på sex olika orter i landet hittat glasbitar i kyckling från Kronfågel. Om ett livsmedelsföretag utsätts för sabotage, vilket polisen tror i det här fallet, som hotar att skada många människor räknas det som systemhotande brottslighet. Då kopplas ofta Säpo in.

När TT först frågar Franzell om Säpos eventuella inblandning svarar han:

– Vi har pratat om det, och vi kommer att kontakta dem (Säpo).

Men när andra medier ringer och frågar backar Franzell från det uttalandet.

På Kronfågel är stämningen dämpad. Fridh säger att det är "ett hårt slag för vår verksamhet", men nu är fokus på att utreda händelsen.

– Viktigast är att inga konsumenter kommer till skada, säger hon.

Inga nya larm hade rapporterats på torsdagen.

Företaget tillbakavisar uppgifter om att fynden beror på dålig bevakning i anläggningen. Enligt Kronfågel är detta högst osannolikt eftersom produkterna vid utlastningen är frysta och inslagna i kartong och plast. Företaget ska heller inte ha utsatts för något hot.

Fridh uppger att alla de 500 tonen ska förstöras:

– Det bränns. Det finns ett speciellt företag som har den uppgiften.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!