Gårdsförsäljning av vin okej för EU

Regeringens utredare menar att EU kräver förbud. Men EU håller inte med.


Regeringens alkoholutredare har slagit fast att gårdsförsäljning av vin ska vara förbjudet, annars kan EU fälla Systembolagets monopol.

Men EU-kommissionen håller inte alls med om den tolkningen.

När alkoholutredningen presenterades i början av mars föreslog utredaren Anita Werner att det även i fortsättningen ska vara olagligt för lokala vintillverkare att sälja sitt vin till turister och andra direkt på gården.

– Det går inte ihop med monopolet, konstaterade Werner.

Hon ansåg inte att gårdsförsäljningen av vin skulle vara ett alkoholpolitiskt problem, utan hänvisade till att EU-juridiken kring Systembolagets försäljningsmonopol sätter stopp.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (m) betvivlar att så är fallet. Han har därför frågat EU-kommissionen om det finns några juridiska hinder inom EG-rätten mot att ha en reglerad gårdsförsäljning i ett land som Sverige, där alkoholförsäljningen i övrigt sker på Systembolaget.

I sitt svar skriver EU:s konkurrenskommissionär Neelie Kroes, som fått i uppdrag att besvara frågan för kommissionens räkning, att lokal alkoholförsäljning direkt till konsumenterna skulle vara ett undantag från Systembolagets ensamrätt. Med hänvisning till en dom i EU:s domstol konstaterar hon att ett sådant undantag inte skulle fordra att det statliga handelsmonopolet måste avskaffas.

– Det är en klassiker, säger Fjellner om att utredningen motiverar förbudet med EU-juridik.

– När det passar skyller man på Bryssel.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Något lägre vinst för Tele2

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.