Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vinbutiker på landet 2010?

- 05/10/2008, 08:18 -

Svenska vinodlare har ansökt om tillstånd att sälja sitt vin i gårdsbutiker.

Sveriges växande antal vinproducenter har snabbt blivit en turistattraktion, och den väntas bli större. Vinodlarna försöker nu få möjlighet att sälja alkoholhaltiga drycker i egna gårdsbutiker. Och tillstånd kan vara på gång.

Det handlar för producenterna om att kunna tillgodose turister som besöker gårdarna. De ska kunna köpa med sig en flaska eller två efter besöket.

– Och det blir väldigt dyra produkter. Det finns ingen vinflaska som kommer att kosta under hundra kronor, säger alkoholutredaren Anita Werner.

Anita Werner ska försöka hitta en väg som går runt EU-rätten. Gårdsförsäljningen skulle enbart kunna ges tillstånd om den inte krockar med de svenska undantagsreglerna i EU. Det blir i annat fall svårt för Sverige att hålla fast vid Systembolagets försäljningmonopol om även lokala producenter får sälja alkoholhaltiga drycker.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) har fört in frågan om gårdsförsäljning i en pågående alkohollagsutredning. Tidigast om två år, inför sommarsäsongen 2010, kan det i så fall bli möjligt för gårdsbutiker att sälja sitt eget vin, skriver Sydsvenskan.

Fyra lagändringar

De lagändringar för alkoholförsäljning som kan börja gälla från 2010 gäller fyra huvudområden:

– Tillverkare av sprit, vin och starköl ska få sälja egenproducerade drycker.

– Krögare ska få servera hemkryddad och ombuteljerad snaps på sin egen restaurang.

– Vin, öl och starksprit ska på hotell få säljas och serveras via minibarer och rumsservice.

– Vinmässor och vinprovningar ska tillåtas, även om de riktar sig till en bredare allmänhet.

Skrivet av: