Bildt redo för möte om Dawit Isaak

Utrikesminister Carl Bildt beredd att gå med på tidningschefernas krav.


Kampen, som chefredaktörerna på de fyra största tidningarna i Sverige för, verkar ge resultat. Från att utrikesminister Carl Bildt (m) tidigare utåt inte har velat ta i frågan om de fängslade journalistsvensken Dawit Isaak i Eritrea, har han kommenterat ärendet.

– Jag träffar gärna dem. Det gäller bara att hitta en tid, säger Bildt, enligt Svenska Dagbladet.

Chefredaktörerna på Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har gemensamt krävt att få träffa Bildt för att "diskutera Dawit Isaaks tragiska öde och de ansträngningar som görs för att få honom fri". Han har svarat på deras inbjudan och är positiv till ett möte.

Vid det informella utrikesministermötet i tjeckiska Hludboka Nad Vlatvou kommenterade Bildt inbjudan. Däremot vill han inte komma med några synpunkter på tidningarnas kampanj för att fria Dawit Isaak. Det är ingen hemlighet att UD har föredragit "den tysta diplomatin".

– Jag vill inte recensera pressen eller bedöma den satsningen. Det här är en fråga som har varit med oss i åtta år. Då är det viktigt att inte göra saker som kan göra situationen värre, säger Carl Bildt utan att vilja säga om tidningarnas satsning gör saken värre, enligt Svenska Dagbladet.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin tycker att regeringen är för passiv i fallet om Dawit Isaak. Han stöder däremot UD:s linje med tyst diplomati.

– Det är jättebra att det civila samhället lyfter frågan. Det ökar trycket på Eritrea. Men om UD gapar och bullrar offentligt tror jag att alltihop låser sig, säger Urban Ahlin till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.