Fredag 14 Maj
Stockholm

EU-krav besöka Isaak

EU-parlamentets ordförande uppmanar Eritrea att låta EU besöka Dawit Isaak.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EU-parlamentets ordförande uppmanar Eritrea att låta en tjänsteman från EU besöka Dawit Isaak.

På torsdagen överlämnades även ett upprop, med nära 270 riksdagsledamöters signaturer, till Eritreas ambassad. Kravet: Frige Isaak.

Det politiska trycket på Eritreas regering gällande den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak intensifieras. EU-parlamentets ordförande Hans-Gert Pöttering uppmanar i ett brev till landets styrande att en tjänsteman från EU-kommissionen ska få besöka Dawit Isaak tillsammans med en läkare.

"Jag begärde i februari att EU-parlamentet skulle kontakta Eritreas regering och det är glädjande att det gav effekt", säger EU-parlamentarikern och Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson i ett pressmeddelande.

"Det är bra att parlamentets ordförande använder en ovanligt rättfram ton, Dawit Isaaks tillstånd kan mycket väl vara kritiskt."

Stödet för kravet att Dawit Isaak ska släppas är starkt i riksdagen. En majoritet av riksdagens ledamöter, 267 stycken, har skrivit under ett upprop till Eritreas president med krav om att Dawit Isaak ska friges. Uppropet med namnunderskrifterna överlämnades på torsdagen till Eritreas ambassad.

Sedan 2001 har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea, utan rättegång. De svenska försöken att få honom frigiven har hittills inte lyckats.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela