Skrev ett öppet brev till Jimmie Åkesson – trakasseras av rasister

- 07/11/2013, 12:03 -
1 av 7

Jimmie Åkesson fick en tårta i ansiktet.
2 av 7

Jimmie Åkesson fick en tårta i ansiktet.

TT BILD

Något som fick Carolina Moberg Farraj att skriva ett Facebookinlägg.
3 av 7

Något som fick Carolina Moberg Farraj att skriva ett Facebookinlägg.

Privat

Något som nu leder till att hon terroriseras på nätet och över telefon.
4 av 7

Något som nu leder till att hon terroriseras på nätet och över telefon.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Vissa vill att Carolina ska få sitt svenska medborgarskap indraget.
5 av 7

Vissa vill att Carolina ska få sitt svenska medborgarskap indraget.

Faksimil Twitter

En annan uppmanar till stening.
6 av 7

En annan uppmanar till stening.

Faksimil Twitter

En annan kommentar på hatbloggen Exponerat.
7 av 7

En annan kommentar på hatbloggen Exponerat.

Faksimil Twitter

Efter att ha läst om tårtattacken mot Jimmie Åkesson skrev Carolina Farraj Moberg ett Facebooinlägg om sina egna upplevelser – nu trakasseras hon både på nätet och över telefon. Något som även påverkat hennes fyraåriga dotter.
– Hon säger: "Varför ringer folk och skriker fula ord till dig mamma?", berättar Carolina för Nyheter24.

STOCKHOLM. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson attackerades med en tårta vid en boksignering på Nytorget i Stockholm under tisdagen.

Något som fick Carolina Farraj Moberg att skriva ett Facebookinlägg riktat till Åkesson – ett inlägg som i nuläget har delats över 3 000 gånger och "gillats" av fler än 6 500 personer. Hon berättar om sina upplevelser, om hur hon som muslimsk kvinna blivit attackerad av rasister, och inte med tårta – utan med stenar.

Ett inlägg som dock inte bara har spridits bland människor som står på Carolinas sida. Hatmejlen har trillat in, liksom samtalen. Vilket hennes fyra år gamla dotter också har noterat.

– Det är någon som i dag, eller när det nu har hänt, om det var i natt eller i morse som lagt ut mitt nummer någonstans, eller mejlat runt, jag vet inte vart. Sedan dess har det ringt en massa arga snubbar som är arga över det där brevet, som är arga över att jag finns i Sverige och som har skrikit en massa saker i telefonen, och det har min dotter reagerat på. "Varför ringer folk och skriver fula ord till dig mamma?", fyra år gammal, säger hon till Nyheter24.

Hur svarar man på något sånt?

– Det är svårt, det är jättesvårt. Jag har sagt att de är arga och att de inte vet hur de ska bete sig, för det är inte snälla människor som gör så här. De har inte lärt sig det du har lärt dig, att man måste vara snäll. Vad ska man säga till en fyraåring liksom?

Hängs ut på hatblogg

Hon skrev inlägget för att hon ville nå ut, för att hon ville berätta. Men hon trodde inte att det skulle få så pass stor spridning. De positiva kommentarerna är fler, men de negativa och hatiska är svårare.

– De säger att det var ett väldigt hatiskt brev till Jimmie Åkesson men jag vet inte. Jag har läst igenom det några gånger efter att jag fått de kommentarerna men jag ser det inte. Några har sagt att det är lite raljerande, och det är det väl snarare. Men hatiskt, det är att ta i också, säger hon.

En snabbt titt i Carolinas Twitterflöde ger en tydligare bild. Det handlar framförallt om kommentarer tillhörande en text om henne på den rasistiska hatbloggen Exponerat. Människor tycker att hon ska stenas, att hon ska deporteras, att hon är en "tältkärring".

"Spekulerar i var jag bor"

Carolina säger att hon är van vid att få otrevliga mejl, bland annat efter att vid ett tidigare tillfällen ha hamnat på exponerat.

– Men när de börjar spekulera i var jag bor någonstans, vem jag är gift med och sånt. Det blir obehagligare. Sen blir det ju jättejobbigt när de faktiskt ringer, för det är jag inte van vid och det blir på ett annat sätt.

Vad kommer att hända nu?

– Jag vet inte. Jag har en massa mejl och en massa kommentarer som jag ska anmäla, för det har spårat ur lite. Sen får jag väl berätta att de här telefonsamtalen har kommit in, säger hon till Nyheter24. 

Några av Carolinas tweets: