Måndag 24 Jan
Stockholm

Vattenfalls vd tror på klimatneutralitet

Vattenfalls vd – Lars G Josefsson – presenterar bolagets klimatsatsning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vattenfalls vd – Lars G Josefsson – presenterar i en exklusiv intervju för Nyheter24 huvuddragen i elbolagets nya klimatsatsning.

– Vi kommer att bli koldioxidneutrala till år 2050, säger Lars G Josefsson.

Vattenfall - som är en av norra Europas största elproducenter - och en av de allra största kolkraftsproducenterna i hela Europa - vill i kampanjen att man skriver på för klimatet.

– Vi går ut med en uppmaning till alla människor att skriva på för klimatet.

För varje person som skriver på tillverkar Vattenfall - som är ett statligt ägt bolag - en liten statyett som ska visa politiker och beslutsfattare hur många som står bakom satsningen.

– Det är tre enkla saker man ställer sig bakom. För det första att det behövs ett globalt pris på koldioxid. För det andra måste vi ge mer stöd till teknikutveckling – så att vi utvecklar nya metoder för energiframställning och gör de metoder som finns renare. Det tredje är att vi uppmanar alla att utnyttja sin konsumentmakt – så att de gör medvetna val, säger Lars G Josefsson.

Vad innebär termen koldioxidneutrala?

– Vi kommer att satsa på förnyelsebar energi som vind, vågor och vatten. Vi kommer att satsa på kärnkraft och så kommer vi att satsa på CCS.

CCS är en teknik för att rena energi utvunnen ur kolförbränning. Termen står för koldioxidavskiljning och lagring – Carbon Capture and Storage. Det är en metod som kritiseras både av Greenpeace och oberoende forskning.

Tanken är att i stället för att pumpa ut all koldioxid i luften – som Vattenfall gör i dag – ska de i stället ta till vara på koldioxiden och pumpa in den i marken.

– Det funkar verkligen. För några veckor sedan kom vi i gång med en sådan anläggning i Tyskland, berättar Lars G Josefsson.

Metodens kritiker menar att även om det finns tillräckligt med lagringsutrymme för all koldioxid – vilket ingen vet om det gör eller är säkert – så kommer metoden ändå vara så kostsam att det inte är praktiskt genomförbart.

– Det blir dyrare men det är priset man betalar för att komma till rätta med miljön. Därför behövs globala priser på koldioxid, säger Lars G Josefsson.

Och när det gäller lagringen?

– Lagringen är en viktig diskussion. Mänskligheten har en gedigen erfarenhet av att lagra gas. Det görs ju redan i dag, säger Josefsson.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela