Måndag 14 Jun
Stockholm

USA håller svensk fånge i Irak

En 40-årig man från Norrköping har fängslats i Irak av amerikanska myndigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

40-årige Norrköpingsbon Ahmad Hamad har fängslats i Irak. Amerikanska myndigheter betraktar honom som en så kallad säkerhetsfånge, uppger svenska utrikesdepartementet.

Enligt Norrköpings Tidningar fängslades han redan i maj, men vet ännu inte varför han fängslats eller vad han anklagas för.

UD uppger att man agerar för att han ska få ett juridiskt ombud och en rättegång eller släppas.

Fru och barn kvar i Norrköping

I Norrköping finns hans fru Susin och sju barn. Alla mår mycket dåligt. Familjen kom till Sverige år 2000 och är svenska medborgare. Men eftersom det är svårt att få arbete i Sverige, särskilt om man inte kan språket flytande, åkte Ahmad den 2 maj till sin födelsestad Ramadi, elva mil från Bagdad, där familjen har ett litet hus. Tanken var att han skulle starta en byggfirma där.

I dag sitter hustrun Susin och de sju barnen i en lägenhet med få möbler och madrasser utspridda på golven.

– Vi sålde nästan allt vi hade, berättar Susin Khamis via tolk för NT. Meningen var att resten av familjen snart skulle resa. Min man skulle sälja huset för att få startkapital till en byggfirma.

Bojor och ögonbindel

När Ahmad Hamad kom till Ramadi deltog han i sin brorsons bröllop och träffade gamla vänner. Den 8 maj klockan två på natten, slog enligt de uppgifter som familjen fått, militären till. Cirka 50 soldater omringade bostaden, en helikopter snurrade över hustaket. Ahmad Hamad bojades och en ögonbindel sattes på.

Det tog flera veckor innan vänner i Norrköping fick veta vad som hänt. Hustrun skonades, man ville inte göra henne orolig. Först 40 dagar senare fick hon veta vad som hänt.

– De ville vara rädda om mig, berättar hon.

Hon säger också att maken inte varit politiskt aktiv och förstår inte varför han gripits. Fram till i måndags har hon haft tillfälle att två gånger tala med sin man vid mobiltelefon, sedan gripandet i maj.

Två telefonsamtal på över ett halvår

Hon kan inte ringa honom. Efter några veckor vände sig familjen via en vän som är tolk, till Utriksdepartementet. Där hade man först ingen information, men trodde att Ahmad Hamad snabbt skulle släppas då han var svensk medborgare.

Ahmad Hamads mor har rest från Norrköping till Irak för att försöka få träffa sin ende son. Utan någon framgång.

– Det är frusterande och jobbigt, säger Susin. Jag har inte en aning om vad som pågår. Jag mår psykiskt dåligt, barnen är oroliga och ibland får jag väldigt ont i bröstet. Då tänker jag: vem tar hand om barnen om det händer mig något?

Sitter i Saddams fängelse

Enligt NT ska Ahmad Hamad sitta fängslad i det beryktade Camp Cropperfängelset inte långt från Bagdads flygplats. Det var på den USA-basen Saddam Hussein hölls fången. Via andra som släppts från fängelset har familjen i Norrköping fått information om att Ahmad Hamad snart släpps. Men månad efter månad har gått och i slutet av oktober omhäktades han.

Han vet inte vad han är anklagad för, han har inget juridiskt ombud och han betecknas vara en "säkerhetsfånge". Något som USA kallar huvuddelen av fångarna i Guantanamo Bay på Cuba, skriver NT.

I augusti i år hade USA cirka 21 000 fångar i främst Camp Cropper och Camp Bucca i Basra, enligt nyhetsbyrån AFP. Många betecknas som säkerhetsfångar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela