Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tog hjälp av cannabis mot utbrändheten – nu ska Daniel straffas

- 14/10/2014, 13:12 -
Nu väntar det straff för Daniel på grund av hans cannabisodling.
1 av 3

Nu väntar det straff för Daniel på grund av hans cannabisodling.

Daniel Fredman

Daniel berättar att han inte vågade ta andra läkemedel.
2 av 3

Daniel berättar att han inte vågade ta andra läkemedel.

Daniel Fredman

Daniel började odla hemma för att veta vad han rökte på.
3 av 3

Daniel började odla hemma för att veta vad han rökte på.

Ap

Daniel Fredberg tog hjälp av cannabis när han mådde dåligt. Han kände sig bättre men allt raserade när polisen slog till. Han är en av dem som vill ha en lagändring.

Daniel Fredberg är 24 år, sedan han var 15-16 år har han lidit av psykisk ohälsa. Förra året han blev utbränd. Det hela resulterade i fem timmars sömn i veckan och sjukanmälningar. Hans lösning blev cannabis.  

– Jag läste på om cannabis och om personer som haft liknande problem som mig och som blivit med cannabis. Jag fick en positiv bild, säger han till Nyheter24

Fick tillbaka glädjen

Daniel läste också på om sömntabletter och antidepressiva men blev skrämd av biverkningarna och risken att bli beroende av dem. Så han provade cannabis och blev bättre på en gång. 

– Jag somnade som en stock första gången. Och sen började min energi komma tillbaka, jag fann glädjen igen. 

I början rökte han varje kväll i tre veckor. Men sedan trappade han ned när han mådde bra igen. Både hans jobb och privatliv började fungera bättre, han fick sin vardag tillbaka.

– Sen rökte jag bara då och då, det kunde gå veckor emellan. 

Kan man inte bli beroende?

– Jo det kan man, inte fysiskt men psykiskt. Man kan bli beroende av alkohol och cigaretter också, det är väldigt få som blir beroende av cannabis. 

Allt raserade

I januari 2014 började Daniel odla cannabis hemma. 

– Jag ville veta vad jag rökte, sen var det billigare och jag slapp köpa på gatan och stödja kriminella gäng. 

Daniel mådde väldigt bra vid det här laget, han kom igång med sin styrketräning igen. Han trivdes med att odla och rökte på lite då och då. Allt gick bra tills en dag i maj då polisen konfronterade honom. De hade fått reda på att han köpt frön. 

– De hittade mina plantor hemma och jag fick göra drogtest. 

Drogtestet var rent eftersom att Daniel inte hade rökt på cirka fyra veckor. Polisen frågade honom varför han hade valt att förstöra sitt liv med cannabis, men det är inte cannabis som är boven säger han.  

– Det var förödande när de slog till, allt jag byggt upp började rasa igen. Jag hade ju blivit bra från min psykiska ohälsa och polisen förstörde det. De sparkade undan benen för mig. 

Har inte gjort någon illa

Daniel är nu anklagad för bruk, innehav och narkotikaframställning. Och depressionen och ångesten är tillbaka. I väntan på sitt eventuella straff har han sökt vård hos vårdcentralen. Han kommer dock vägra att äta medicin då han inte vill ha i sig kemikalier.  

Daniel tycker att Sverige borde se över sin narkotikapolitik. Han tycker att cannabis borde bli en godkänd medicin här som den är i vissa andra länder. Det finns för mycket propaganda kring cannabis menar han.

– Jag kan inte förstå varför jag ska straffas för, jag har inte gjort någon illa. Jag har bara tänkt på min egen hälsa, jag skäms inte för det här.