Inbrottstjuvar härjar fritt i jul

Många julfirare kommer hem till länsade lägenheter.


Inbrottstjuvarna tar inte ledigt under jul- och nyårshelgen. Många julfirare runt om i landet kommer hem till länsade lägenheter.

Men i Skåne blev det den lugnaste julen på fyra år.

Åttio inbrott på tre dygn. Det är Skånepolisens facit efter julhelgen. Det kan låta mycket men siffran är den lägsta på minst fyra år. En möjlig orsak: Många tjuvar sitter i fängelse.

– Vi har lyckats lagföra ganska många och det tror jag absolut kan ha en bidragande orsak, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisen.

– Dessutom har vi satsat på att informera allmänheten om att inbrotten brukar öka i november och december och under helgerna.

För jul och nyår är inbrottstider. I stadsdelen Frölunda i västra Göteborg möttes 22 hemvändande julfirare av uppbrutna lås. Området var det värst drabbade i Västra Götaland.

– Man känner stor empati för folk som varit borta på högtid och så har någon skändat ens bostad, säger Mats Rylemark, inre befäl på polisen i Frölunda.

– Och nu är det nyår. Var försiktig om du reser bort, råder han.

Även i Stockholm har en hel del julinbrott rapporterats, säger Ann-Charlotte Weijnäs, pressansvarig vid Stockholmspolisen.

Enligt henne är folk sämre på att förebygga inbrott under helgerna än under sommaren.

– Jag tror att julstressen gör att man glömmer bort risken för inbrott, man har så mycket annat i huvudet.

Totalt har drygt 16 000 inbrott anmälts i landet till och med november, alltså före de inbrottstäta storhelgerna. Runt 9 400 inbrott skedde i villor och radhus och 6 600 i lägenheter, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Tendensen är att villainbrotten minskar och att lägenhetsinbrotten ökar.

Enligt Ann-Charlotte Weijnäs är det ofta två olika typer av gärningsmän.

– Narkotikamissbrukare går på småhus och lägenheter medan professionella ligor går på stora exklusiva villor där de planerat stöten mer noggrant.

Hans Frank, skadecontroller på Länsförsäkringar, vet vad de flesta tjuvarna är ute efter.

– De är ute efter guld, smycken och kontanter och avancerad hemelektronik, säger han.

Franks vapen mot tjuvarna: Lampor med timer, hjälp med skottning och post - samt grannsamarbete.

Men en stor enkät bland inbrottstjuvar i England tyder på att tjuvarna själva tycker att det allra jobbigaste är - en hund. Även en liten en.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om kontroll person / fordon, Södertälje

1 timme sedan
"Larm om allvarlig händelse.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.