Oro i Tensta kopplas till Malmöbråk

Polisen förnekar samband mellan kravallerna i Malmö och de i Tensta. Men vid ungdomshuset i Tensta ser man ett samband.


Polisen tror inte på ett samband mellan kravallerna i Malmö och oroligheterna i Tensta i nordvästra Stockholm i måndags kväll. Men en enhetschef vid ett ungdomshus i Tensta ser en koppling.

– Det onormala är normalt här. Under de senaste 30 åren har det då och då förekommit stenkastning, personrån, bränder och bråk i Tensta. Oroligheterna går i vågor, säger kommissarie Johnny Lindh, chef för närpolisen på Södra Järvafältet, till TT.

Han vet inte orsaken till oroligheterna på måndagskvällen och natten till tisdagen. Det hoppas han få veta när polisen identifierat och hört ungdomarna, som uppges vara i 15-årsåldern.

Lindh tror inte att de senaste bråken har någon direkt koppling till kravallerna i Rosengård i Malmö i förra veckan och i helgen.

Ser en koppling

Men Robert Weintraub, enhetschef vid ungdomshuset Blå huset i Tensta, ser en koppling till den senaste tidens kravaller.

– Tyvärr tror jag att det här bara är början på en ny trend. Det som har hänt i Grekland har gett inspiration till unga människor i det här landet. Så sent som för en vecka sedan utsattes Blå huset för allvarlig skadegörelse när en bil antändes vid entrén med stor förödelse som följd. Jag tror att det är en ny slags situation som kräver en ny ansträngning från samhällets sida för att hantera den. Man måste agera kraftfullt. Det handlar mycket om ledarskap och hur man bemöter människor.

Oroligheterna på måndagskvällen började när ungdomarna eldade bildäck och anlade bränder i papperskorgar på Tenstaplan. När brandmännen kom dit kastade ungdomar sten mot dem.

Längre öppettider

I Tensta förstärks beredskapen inför jullovet med längre öppettider på fritidsgårdarna och mer personal och frivilliga. I Rosengård har man också öppet fler dagar och under längre tid än vanligt under jul. Främst beror det på att många av de barn och ungdomar som bor i stadsdelen, som inte firar jul och nyår, ska ha något att göra under jullovet.

Stadsdelen Gunnared i Göteborg väljer en annan väg efter en stökig höst. Där stänger fritidsgårdarna under jullovet för att personalen inte orkar med hot och stökiga ungdomar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!