Därför firar vi jul

Hur kom egentligen jultraditionen till? Nyheter24 har svaren.


Ursprung

Julen är en gammal tradition, som har flera ursprung. Den fornnordiska julen firades till exempel inpå tiohundratalet i samband med midvinterblotet.

Den kristna julen är inte känd förrän år 336, som firas i minne av Jesus födelse. Egentligen vet man inte exakt när Jesus föddes, eftersom hans födelse inte anges i evangelierna. Men i Lukasevangeliet indikerar man att födelsen inträffade under månaderna då herdarna var ute och vaktade får, vilket gjordes under sommarmånaderna.

Julgranen och julklapparnas ursprung

Fenomenet med julgranen tros härstamma från ombildningen av hedniska traditioner till de kristna. I Tyskland satte de hedniska germanerna upp granträd eller stänger med granruskor vid midvintersolståndet.

Den kan också spåras tillbaka till romerska traditioner, där man ofta använde sig av gröna träd och växter när man firade vintersolståndet.

Det var så sent som på 1600- och 1700-talet som julgranen fick ljus och även tidpunkten som granen kläs är olika beroende på vilket land man bor i. På 1870-talet började man med traditionen att varje söndag i advent tända ett sju ljus i granen, vilket senare ersattes till adventsljusstaken.

Julklappar började delas ut under 1600-talet då man smög sig fram till någons dörr, klappade på dörren, lämnade julklappen och sedan sprang därifrån. Därifrån härstammar också ordet julklapp.

Högtiden kulminerar i Sverige den 24:e december, men även det varierar beroende på land.

För att du ska komma i stämning bjuder Nyheter24 på några riktigt mysiga klipp.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.