Quick begär resning

Thomas Quick söker resning efter att ha tagit tillbaka sina erkännanden.


Den dömde massmördaren Thomas Quick begär genom sin advokat Thomas Olsson resning efter att han tagit tillbaka de erkännanden som tidigare fått honom honom fälld för åtta mord begångna mellan 1976 och 1988.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat så var det i ett möte med journalisten Hannes Råstam som Quick tog tillbaka sina erkännanden. Råstam arbetade vid tidpunkten för intervjun på en dokumentär om Quick som SVT visade under söndagskvällen.

– Vi hade ett telefonmöte nu i kväll och beslutade att vi ska begära resning, säger Thomas Olsson, Quicks advokat till Dagens Nyheter.

Olsson menar att det var en kombination mellan den kraftiga medicinering som Quick vid tidpunkten fick och den terapi han genomgick som var orsaken till att han lämnade sina felaktiga erkännanden.

– Det är dels omständigheterna kring erkännandena och förhören, dels förekomsten av medicineringen. Och kanske allvarligast, att information och material undanhållits domstolarna och att man försökt "retuschera" utredningen. Frågar du om uppgifterna i programmet ensamt räcker för resning svarar jag nej, men systematiken är densamma i alla fallen. Det finns tillräckligt mycket i varje ärende så att det finns anledning att begära resning, säger Thomas Olsson till Dagens Nyheter.

Quick berättar i dokumentären hur han ”läste på” vad som skrivits i tidningar och böcker kring de mordfall han erkände och i de filmklipp som visar hur han vallas runt på mordplatser är det närmast generande att se hur utredarna leder Quick rätt när han blir velig.

Christer van der Kwast, åklagare i Quick-fallet, och Seppo Penttinen, som var förhörsledare, har bägge nu blivit polisanmälda för hur de handlade fallet.

– Det här måste tas upp, annars förlorar svenska folket tilltron till rättsystemet, säger Sylve Andersson, 70, som tillsammans med en bekant gjorde anmälan, till Aftonbladet .

Förutom de åtta mord Quick, som numera heter Sture Bergwall, dömts för har han under åren erkänt ytterligare 25 mord. Också detta tar Thomas Quick nu tillbaka.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!