Thomas Quick och sanningen

SVT visar uppmärksammad dokumentär.


I kväll visar SVT den uppmärksammade dokumentären där dömde massmördaren Thomas Quick tar tillbaka sina erkännanden i samtliga av de åtta mordfall som han är dömd för.

Det var när journalisten Hannes Råstam träffade Quick på rättspsyk i Säter som Quick bröt ihop och berättade sanningen. Sin sanning – för dagen.

– Jag var livrädd för att de skulle komma på det, men det gjorde de aldrig, säger Quick i dokumentären.

I samtliga av de mord som Quick är dömd för saknas det teknisk bevisning. Domarna bygger i stor utsträckning på Quicks egna historier och erkännanden. Det har länge förekommit kritik mot domarna från såväl enskilda utredare inom polisen som från kriminologer.

De enda våldshandlingar som man vet att Quick verkligen har begått är när han 1970 dömdes till sluten psykiatrisk vård efter att han försökt förgripa sig på fyra pojkar på Falu lasarett där han vid tidpunkten arbetade. Och när han 1974 anföll en manlig älskare med kniv och nära nog dödade honom. Åklagaren beskrev gärningen så här: Quick ”har den 7 mars 1974 i Leos bostad i Uppsala sökt beröva denne livet genom att slå honom i huvudet med en stekpanna samt tilldela honom ett flertal knivhugg”, uppger Crime News.

Quick vårdas för närvarande på Säters rättspsyk och uppges lida av en borderline-liknande psykisk störning. Personer som lider av borderline är ofta känslomässigt labila och det händer att de hittar på historier och far med osanning för att väcka uppmärksamhet.

Se SVT:s trailer för dokumentären.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!