Quick: Jag har inte mördat någon

Thomas Quick tar tillbaka samtliga sina erkännanden.


Thomas Quick, som dömts för åtta mord och erkänt långt över tjugo, tar tillbaka alla sina erkännanden.

Uppmärksamhet och starka mediciner var drivkrafter bakom erkännandena, enligt en dokumentär i Sveriges Television - som också berättar om tveksamma grepp av polis och åklagare.

– Jag har inte begått något av de mord jag är dömd för, och jag har inte heller begått något av alla de andra mord jag har erkänt, säger Quick i SVT:s Dokument inifrån.

De mord han dömts för begicks 1976-1988. Men domarna mot honom har ifrågasatts genom åren.

Dokumentären bygger bland annat på Quicks behandlingsjournaler på rättspsykiatriska kliniken i Säter. Där började han under terapi i början av 1990-talet plötsligt berätta grova historier om våld, mord och sexuella övergrepp i familjen som han bevittnat och utsatts för som barn.

Quick säger nu att terapeuterna började byggde upp en stor förväntan på honom om berättelser där han själv var gärningsman.

– Det finns en enorm respons, alltså en kolossal respons som förstärker berättandet och som gör det så lätt att gå vidare och spinna på historien.

Men även medicineringen bidrog. Under själva polisutredningarna, som i mycket hög grad bygger på Quicks egna historier, var han djupt medicinerad med ångestdämpande, narkotikaklassade läkemedel - vilket enligt Quick också bidrog till fabulerandet.

– Jag blev hämningslös.

Inga vittnen har sett Quick vid någon mordplats, och inte heller finns någon teknisk bevisning mot honom. SVT berättar om tveksamma metoder av polisen. Förhörsledaren ska i flera fall mer eller mindre ha instruerat Quick om vad han ska berätta för att det ska räcka till åtal.

Också överåklagare Christer van der Kwast ifrågasätts starkt. För att Quick ska passa in som skyldig ska van der Kwast ha skällt ut poliser som tagit fram motuppgifter samt låtit ta fram ändrade rättsmedicinska utlåtanden och rättstekniska analyser.

(TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!