Många panikdrabbade av jätteskalv

"Det knakade och krängde i Turning Torso." Och det är inte över. Nu väntar efterskalven.


– Det knakade och krängde, rapporterar hyresgäster i Turning Torso i Malmö efter jordskalvet, det värsta på hundra år i Sverige.

Men byggnader och infrastruktur stod pall.

Nu väntar efterskalven.

Efterskalv brukar komma inom några dagar i ungefär samma område som det första, men de brukar vara svagare och det är inte ens säkert att de kommer att märkas.

– Det blir inte som det här i dag förstås, men det kan skaka om en del, säger seismolog Björn Lund vid Svenska nationella seismiska nätet (SNSN).

Tisdagens skalv började klockan 06.20 en kilometer öster om Sturups flygplats 18 kilometer under jordytan. Det var det kraftigaste på mer än 100 år i Sverige. Styrkan var enligt preliminära uppgifter 4,7 på Richterskalan.

SOS Alarm blev nerringt, men fick inga rapporter om skador. Till Universitetssjukhuset i Lund kom tre personer under förmiddagen till följd av skalvet.

– En hade svimmat, en hade yrsel och en hade ramlat av en stol, berättar sjukhusets presskontakt Per Längby.

Rasmus Magnusson, som bor på 26:e våningen i Sveriges högsta byggnad, Turning Torso, vaknade av skalvet. –

– Det skakade och knakade och krängde. Det var inte så att det svajade, men betongen gnällde, berättar han.

Grannen Lisa Flygare på våning 22 sov sin sista natt i huset eftersom hon ska flytta. Hennes hund väckte henne precis innan det började att skaka. Chockerande, tycker hon om upplevelsen.

– Man blir lite orolig när man bor här uppe.

Mediernas nätsidor fylldes snabbt av rapporter om skakningar, inte bara från Skåne utan också från Halland, Blekinge, Småland, Östergötland och Västra Götaland. Även i Strängnäs i Södermanland kändes skalvet tydligt, enligt uppgift till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!