Våldtäktsman fick bli läkare
En man åtalades för grov våldtäkt på sin fru och grov misshandel av sin son. Mannen hade en allvarlig psykisk störning, men blev friskförklarad och fick jobb som läkare.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Att ha våldtagit och misshandlat är i dag inga hinder för att bli läkare. En nu 36-årig man åtalades i slutet av nittiotalet för våldtäkt på sin fru och grov misshandel av sin son. Rätten ansåg att han hade en allvarlig psykisk störning och dömde honom till rättspsykiatrisk vård. Men sedan några år tillbaka är 36-åringen verksam som läkare i Västsverige.
Universitetet där mannen studerade försökte stänga av honom, men utan framgång. Thomas Tegenfeldt på Socialstyrelsen menar att det borde vara en självklarhet att kontrollera brottsregistret innan man utfärdar läkarlegitimation.
– De flesta tror nog att vi har haft möjlighet att kontrollera i belastningsregistret, men det är ett faktum att det har vi inte. Det har vi inte haft någonsin, säger han, till Sveriges Radio.
Senare blev 36-åringen friskförklarad, trots att det innan fanns risk att han skulle begå nya allvarliga brott. Mannen har sedan några år tillbaka fått förtroende att ta hand om patienter trots att han är dömd för vålds- och sexualbrott. Vid Socialstyrelsen och på sjukhuset där mannen jobbar kände man inte till att mannen var dömd. Men om man hade haft vetskap skulle han inte ha fått någon läkartjänst.
– Att den personen inte hör hemma där, att den inte borde jobba där, det är min uppfattning. Jag blir så upprörd över att sådant här händer, det jag bara vill säga är att vi ska kontrollera detta, säger Lena Larsson som är personaldirektör i Västra Götalandsregionen, till P3 i Sveriges Radio.
Patientsäkerhetsutredningen och Socialstyrelsen ska nu besluta om läkarens legitimation ska dras in och lägga fram ett förslag om att brottsregistret ska kontrolleras rutinmässigt.
Skrivet av: