140 miljoner till elkunderna

Företagen åtar sig frivilligt att justera avgifterna.


Elnätsföretagen betalar tillbaka sammanlagt omkring 140 miljoner kronor till kunderna. Det står klart sedan energimarknadsinspektionen och elnätsföretagen kommit överens om att avsluta pågående rättsprocesser om avgifterna på elnäten.

Företagen åtar sig frivilligt att justera avgifterna för åren 2003-2008, enligt ett pressmeddelande. Inspektionen har krävt att ett antal företag ska återbetala en del av 2003 års avgifter. Företagen har överklagat.

Fortum

Fortums kunder kommer att tillgodogöras omkring 114 miljoner kronor under en tvåårsperiod. Kunder i Stockholms stad får en engångsåterbetalning på total 22 miljoner kronor. För kunder på Västkusten kommer den planerade prishöjningen inte att genomföras.

"Fortum har valt att acceptera det beslut som Energimarknadsinspektionen har fattat för hela branschen, men vi anser fortfarande att tarifferna har varit skäliga", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Eon

Eon kommer att betala tillbaka totalt 7 miljoner kronor till alla kunder med 25 amperes säkring och mindre.

"Vi anser i och för sig fortfarande att våra avgifter har varit och är skäliga. Men att fortsätta driva processen gynnar ingen", säger Per-Olof Lindholm, vd för Eon Elnät i ett pressmeddelande.

Eon Elnät har cirka en miljon kunder.

Övriga bolag

Övriga bolag som ska betala tillbaka del av nätavgiften är: Affärsverken Karlskrona, Ekerö Energi, Kungälv Energi, Skånska Energi Nät, Vattenfall Eldistribution, Sveanät; och Ystad Energi.

Nättarifferna har sjunkit för de flesta kunder sedan 2005. Men de varierar mycket, för en eluppvärmd villa ligger de på mellan 2 268 och 7 620 kronor per år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!