Snart kan snö vara ett minne vitt.
1 av 4
Snart kan snö vara ett minne vitt. - Foto: TT
I flera delar av Sverige kan det blir barmark året runt.
2 av 4
I flera delar av Sverige kan det blir barmark året runt. - Foto: TT
Det menar SMHI.
3 av 4
Det menar SMHI. - Foto: TT
Skidorter i fara.
4 av 4
Skidorter i fara. - Foto: TT

Här kan det snart vara slut på snö i Sverige

Det blir varmare och varmare. Och i framtiden kommer flera ställen som i dag har snö om vintrarna att bli regnigare och grönare.


Att jorden blir allt varmare råder det inga tvivel om. Och SMHI har tidigare berättat att snösäsongen blivit kortare de senaste 50 åren.

Snötäcket har blivit tunnare och allt mindre del av marken är snötäckt, skriver SVT. Dessa förändringar kommer fortsätta.

– Enligt våra klimatscenarier blir det mest dramatiska förändringar i Svealand och längs Norrlandskusten där snösäsongen kan komma att kortas med ett par månader, säger Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI, till SVT.

Bildkälla: TT

Om en sisådär 85 år, när 2000-talet når sitt slut, kommer det enligt SMHI:s analyser knappt ligga något ihållande snötäcke i Götaland och Svealand alls.

– Snösäsongen minskar med 40-80 dagar mot slutet av seklet, jämfört med referensperioden 1961-1990. Hur stor minskningen blir beror på framtida utsläpp av växthusgaser. Ett varmare klimat ger generellt ökad mängd nederbörd, men den faller allt oftare som regn och därför får vi ändå mindre snö, säger Elin Sjökvist, meteorolog på SMHI, till SVT Nyheter.

Skidorter som Yxbacken, Hammarbybacken, Isaberg, Säfsen, Romme och Kungsberget kan få svårt att hålla igång åkningen.

Bildkälla: TT

FN:s klimatpanel IPCC räknar med att medeltemperaturen på jorden kommer öka med mellan en halv och fem grader fram till sekelskiftet. I Sverige är motsvarande siffra mellan två och sju grader.

Nederbörden på vintern kommer att öka totalt sett, men i Sverige kommer det vara mer regn än snö.

– Vi ser tydligt att vinternederbörden kommer att öka, men det blir ett större inslag av regn istället för snö, säger Erik Kjellström.

Vi har ett gäng regniga dagar att se fram emot, med andra ord.


Bildkälla

Prognoserna är inte skrivna i sten utan hur mycket klimatet kommer förändrats hänger på hur mycket vi bekränsar utsläppen av växthusgaser.

/
/
/
FN
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för klimatet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.