Sabuni pressar nazisterna

Nyamko Sabuni ser demokratin hotas från både höger och vänster.


Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) tar sikte på nazisterna och vänsterextremisterna. I dag väntas hon ge Säpo och Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att möta den politiska extremismen i Sverige.

Sabuni ser att den svenska nazirörelsen har blivit allt mer professionell och aggressiv, samtidigt som motståndarna, de autonoma, gör allt för att stoppa demonstrationer och andra åsiktsyttringar. Därför tar nu regeringen krafttag mot det politiska gatuvåldet.

– Salemdemonstrationen påminner år efter år om den här trenden. Ingen av de båda sidorna drar sig för grovt våld, trots att den ena säger sig vilja försvara mångfald och mänskliga rättigheter, säger Sabuni till Dagens Nyheter.

När Borg, Olofsson och de andra statsråden i dag överlägger väntas Sabuni beställa en rapport om våldsam extremism.

– Jag vill veta vilka unga som dras till extrema miljöer och vad myndigheterna anser bör göras för att rekryteringen ska minska, säger Sabuni.

Med 1 140 000 kronor extra ska Säpo och Brå fram till den 30 juni 2009 presentera förslag på åtgärder för att möta extremismen. Den svenska utbredningen av extrema rörelser i Sverige väntas jämföras med situationen i andra länder.

– Jag är övertygad om att det redan nu finns mycket kunskap. Men Säpos bild är inte alltid offentlig, inte ens för oss politiker, säger Sabuni till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.