Alliansens nya flyktingpolitik

Regeringen kommer i vår med ett förslag om hur flyktingmottagandet ska styras.


Den borgerliga regeringen trycker på arbete vid ankomst till Sverige och visar hur det ska utformas och finansieras. I budgeten avsätts 920 miljoner för reformerna från 2010.

Syftet är, enligt finansminister Anders Borg och integrationsminister Nyamko Sabuni, att ge individen ett utökat ansvar och starkare drivkraft för att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden.

– För den nyanlände flyktingen som får sin försörjning via socialbidrag i stället för introduktionsersättning blir detta ett stort hinder för drivkraften till arbete. Och i regel förlorar den som arbetar extra krona för krona i avräkning på socialbidraget. Att den som börjar arbeta förlorar motsvarande hela den extra inkomsten är orimligt", skriver de båda ministrarna på Dagens Nyheters debattsida.

Pengar, 51 miljoner, ska också avsättas för kompletterande högskoleutbildningar 2009-2011 för utländska akademiker, för personer med utländsk hälso- och sjukvårdsutbildning och lärare med utländsk examen. 61 miljoner går till satsningar på svenska för invandrare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!