Fyllehungern gäckar forskare

Varför ter sig tjockkorv med gurkmajonnäs lockande på väg hem från krogen?


Varför ter sig tjockkorv med gurkmajonnäs och drypande pommes lockande på väg hem från krogen men inte annars?

En färsk avhandling går till botten med fyllehungerns gåta.

Många kan vittna om att brakmåltiden brukar bli final efter en kväll med mycket alkohol. Flera studier har dessutom visat att redan ett ganska blygsamt intag av alkohol, ett par glas vin till maten, gör att vi äter mer än vi annars skulle ha gjort. Alkoholen i sig har aptitstimulerande egenskaper.

– Någonting gör att det tar längre tid att bli mätt, säger läkaren Jan Calissendorff och tillägger att främst män verkar vara sårbara för effekten.

Han har undersökt grunden för fenomenet i sin avhandling vid Karolinska institutet. Han lät 51 friska, normalviktiga studenter dricka antingen alkohol eller vatten vid fem tillfällen, och mätte halterna av en rad aptitreglerande hormoner - som leptin, obestatin och ghrelin - i deras blod.

Men resultaten blev motsägelsefulla. Exempelvis sjönk halterna av aptitstimuleraren ghrelin, tvärt emot vad man skulle kunna tro, när försökspersonerna drack alkohol.

– Vår hypotes nu i stället är att alkohol har en direkt effekt på hjärnan, säger Jan Calissendorff.

Gåtan olöst, således. Men forskningen fortsätter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!