Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Så många svenskar vill kriga mot IS

- 09/12/2015, 07:45
1 av 3

tt bild

2 av 3

tt bild

3 av 3

tt bild

En ny undersökning visar hur många svenskar som tycker det är en bra idé att Sverige deltar i kriget mot IS. Och resultatet beskrivs som förvånande.

Inbördeskriget i Syrien och kriget mot terrorligan Islamiska Staten fortsätter. USA, Frankrike, Ryssland, Tyskland och Storbritannien är några av de länder som deltar i kriget, och i går begärde USA att Sverige skulle delta militärt i kriget mot IS.

Nu visar en ny webbundersökning från Aftonbladet/Inizio att en majoritet är för att vi ska delta i kriget.

Bild:TT

Hela 59 procent anser att det är en bra idé att delta med ”stridsflyg, logistikstöd och specialstyrkor”, skriver Aftonbladet. 22 procent är emot att Sverige deltar, och 19 procent är osäkra.

– Jag trodde inte att det skulle vara tydligt. Jag trodde att fler skulle vara emot eller att fler skulle vara tveksamma, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio till Aftonbladet.

Än så länge har Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist inte uttalat sig om USA:s begäran om hjälp, men försvarsdepartementet menar att frågan just nu bereds.

– Vi står enade bakom att bekämpa IS, men försvarsministern ger inga kommentarer innan brevet är färdigberett, har Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radeb sagt till Aftonbladet.

Undersökningen är gjord den 8 december och baseras på webbenkäter med 1 003 personer på Schibsteds plattformar.

Borde Sverige delta i kriget mot IS?