Peter Englund bloggar om nya jobbet

Han är kontorskillen som ska leda Sveriges mest uppmärksammade prisutdelning.


I juni tar Peter Englund över som Svenska Akademins ständige sekreterare. Han efterträder då Horace Engdahl som haft tjänsten sedan 1999.

Detta är ett stort erkännande för historiken Peter Englund som suttit i akademin sedan 2002. Tidigare har Peter Englund gjort sig känd för att i tjugo år arbetat med historiska skrifter om svenska krig.

Nu ska han leda Sveriges internationellt mest medialt uppmärksammade nämnd. Det här blir en prövning för Englund som även om han har tevevana, mest suttit ensam framför en dataskärm så länge han kan minnas. Så ensamt har Peter Englund haft det att han skriver en intervju med sig själv på sin blogg där han berättar om det nya jobbet.

På bloggen skriver han:

"Jag skall bli chef för ett ej obetydligt antal anställda. Behöver nog inte påminna om att jag är en författare, som tillbringat det mesta av de senaste tjugo åren i ensamhet, med böcker, bakom ett tangentbord. Personalansvar har jag aldrig haft, förutom över mig själv. Och inte sällan har jag tyckt att jag varit en rätt dålig chef för mig själv, och klagat. Förgäves. Men jag får skärpa mig."

Peter Englund inser att det blir begränsat med tid över till att skriva på böcker. Men han skriver att han hoppas på att få "fortsätta blogga".

Någon upplyst despot eller dikatortyp likt de kungar han skriver om kommer han inte bli.

"Tvärtemot vad många tror är den ständige sekreteraren ingen kung över Akademien. Den personen är istället dess främste tjänare, som precis som alla andra ledamöter bara har en röst att lägga i våra diskussioner." som han skriver på sin blogg.

Helst av allt i julklapp säger han sig önska "Julefrid. Lugn och ro. Tysta telefoner.". Detta kan han glömma nu när han tillträder i juni.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!