Han kan få litteraturpriset

Philip Roth finns med i förhandsspekulationerna.


Klockan 13 presenteras i dag äntligen vem som får årets Nobelpris i litteratur. Då kommer Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl ut efter överläggningar och avslöjar pristagaren. Flera experter världen över återkommer till amerikanen Philip Roth som huvudtipset. Detta trots att Engdahl under sin USA-resa kallat landet för "isolerat" och "trångsynt", och antytt att USA inte har mycket kvalitativt att komma med på författarfronten.

– Akademien brukar välja en europé. Följer de trenden går det till någon i EU. Men det är oförsvarbart att Salman Rushdie, en av de största författarna i världen, inte fått det. Jag tror inte Akademien vågar, de vet att skulle bli en extrem reaktion från hans kritiker. Philip Roth borde också få priset, en starkt politisk författare som har skrivit enormt många verk, kanske det bästa som kommit ut från USA de senaste 30–40 åren, säger Beverly Roos Muller, litteraturkritiker på Cape Argus och Fine Music Radio, Sydafrika, till Svenska Dagbladet.

Roth har varit aktuell tidigare år i förhandssnacket. Det finns även vissa som menar att det är dags för en poet att vinna priset, vilket inte har skett sedan 1996 då Wislawa Szymborska fick ta emot det.

–Jag skulle välja den utmärkta romanförfattaren Jean-Marie Le Clézio, som alla pratar om i Paris. Men Frankrike har ju redan fått Nobelpriset i medicin, så det kanske påverkar. Annars kanske Philip Roth, för att han är den största romanförfattaren från USA, eller den amerikanske poeten John Ashbery. I Nederländerna finns Cees Nooteboom och Harry Mulisch, säger Claire de Varrieux, litteraturavdelningen på Libération, Frankrike.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.