Fiasko för nya pendeltågen

- 22/12/2008, 07:22 -

Vart fjärde nytt pendeltåg på verkstaden - nu tvingas SL ta ännu fler ur trafik.

Mer än vart fjärde nytt pendeltåg i Stockholm stod på verkstaden förra veckan. Och nu hotas SL av ännu fler driftströningar, skriver Metro i dag.

Det är de nya X 60-tågen som inte går som planerat. Enligt lokförarna är bromssystemet på SL-pendlarnas 200 ton tunga miljardtåg under all kritik.

–Det behövs en total genomgång av bromsarna, säger Martina Hallgren, inspektör på Arbetsmiljöverket till Metro.

Bromssystemen har lett till att tåget ofta missat stationer och kört för långt. Vid ett tillfälle fick passagerare gå tillbaka via rälsen. X 60-tågen har också

rullat iväg från stationen med öppna dörrar. Dessutom har bromsskivor lossnat regelbundet.

Arbetsmiljöverket väntas fatta beslut om en totalgenomgång av bromsarna i mitten av januari, vilket gör att SL då tvingas ta ytterligare tåg ur trafik.

X 60-tågen har kostat över 5 miljarder kronor att köpa in. Under hösten har 20-talet av totalt 71 nya X60-tåg stått inne för reparation eller ombyggnad.

Därför har SL tvingats använda de äldre X 10-tågen i stor utsträckning, för att minimera eller helt undvika att avgångar ska ställa in.

–Vår målsättning är att ha under tio tåg ur trafik löpande, hälften av vi har i dag. Något datum vågar vi dock inte sätta, säger SL:s

projektledare Johan Sjöholm till Metro.

Skrivet av: