Tisdag 22 Jun
Stockholm

Pendeltåg till Arlanda

SL bygger ut pendeltåget till Uppsala, via Arlanda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om några år ska det gå att ta pendeltåget till Arlanda och Uppsala från Stockholm. Det beslutade politikerna i SL:s styrelse under tisdagen, skriver Svenska Dagbladet.

Tidigast i december 2011 kan de första pendeltågen börja ta vägen via Arlandabanan i stället för att fortsätta mot Märsta, enligt förslaget.

Syftet med förslaget är att få fler människor att åka kollektivt till flygplatsen. I dag reser 34 procent av alla flygresenärer till Arlanda med bil. Motsvarande siffra för dem som arbetar på flygplatsen är 55 procent.

– Vårt stora problem är att vi har ett gemensamt tak för utsläpp. För att kunna ha så mycket flygtrafik som möjligt, och för att förbättra för miljön så måste vi få fler att åka kollektivt till Arlanda, säger Christer G Wennerholm, ordförande i SL:s styrelse, till SvD.

Ostkustbanan norr om Stockholm är en av Sveriges mest trafikerade järnvägssträckor, där pendeltåg trängs med såväl SJ-tågen som snabbtåget Arlanda Express. Enligt Banverket vore det omöjligt att klämma in fler tåg på spåret.

– Vi har redan i dag förklarat Stockholm som ett överbelastat område där vi inte kan släppa in mer trafik, inte utan att vi får mer spår, säger Claudio Skubla, pressinformatör på Banverket.

Enligt Helena Sundberg, tillförordnad trafikdirektör på SL, kommer ungefär hälften av tågen som i dag går till Rosersberg och Märsta att åka via Arlanda till Uppsala istället. Hur detta kommer att påverka tidtabellen är inte helt klart.

– Men varje gång du drar ett tåg via Arlanda så försvinner ett via Märsta. Det är det som är problemet, säger hon till SvD.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela