Volvo PV överklagar inte fransk dom

- 22/12/2008, 13:23 -

Volvo Personvagnar överklagar inte den franska dom som pekade ut ett bromsfel på en Volvo 850 som orsak till en olycka där två barn dog.

Olyckan skedde i Wasselonne i Frankrike 1999. Kvinnan som körde Volvon fick panik när bromsarna inte tog och körde på tre barn. Två av dem överlevde inte olyckan.

I två instanser har Volvo dömts som skyldigt. Det fanns brister i bromssystemet och Volvo hade inte gjort tillräckligt för att avhjälpa felet, enligt domstolen.

Informationschef Olle Axelson tycker det finns samma brister i den tekniska bedömningen i den senaste domen som i den förra, den som Volvo valde att överklaga.

Men för att klaga vidare nu måste Volvo hitta formella fel i domstolens hantering. Det handlar inte längre bara om hur uppgifter ska värderas.

– Dessutom har det här målet pågått i nio år nu och har varit påfrestande för de inblandade, säger Axelson.

Anhöriga till barnen har flera gånger under den långa processen anklagat Volvo för känslokyla och hävdat att det svenska företaget velat förhala processen.

Volvo ska böta nästan 2,3 miljoner kronor och dessutom betala annonseringen av domen i två av Frankrikes största morgontidningar. Även kvinnan som körde olycksbilen har dömts. Hennes dom blev sex månaders fängelse villkorligt och 3 300 kronor i böter.

Skrivet av: