Frias från dödsolycka

Mannen friades från brottsmisstankar i samband med en dödsolycka.


LUND. I samband med en dödsolycka på en lärare i Spyken i oktober friades under fredagen en bilist från alla brottsmisstankar. Den 39-åriga läraren blev påkörd på ett övergångsställe och fick så svåra skador att hon senare avled.

Bilföraren berättade i inledande förhör att han oväntat bländats av solen och därför inte såg ordentligt.

– Jag har i dag beslutat att lägga ned förundersökningen mot honom. Motiveringen är att brott inte kan styrkas, säger kommissarie Roland Bengtsson vid Lundapolisen, enligt Skånskan.

För att fällas för vårdslöshet i trafiken krävs att man i väsentlig mån brustit i omsorg och varsamhet, vilket polisen inte kan visa i detta fall.

–Utredningen har tydligt visat att kvinnan har cyklat ut på övergångsstället. Det framgår av två vittnesmål. Då har hon inte iakttagit den väjningsplikt som hon är skyldig att göra, förklarar Roland Bengtsson.

En förare måste väja för gående på ett övergångsställe, men inte för cyklister. Några dagar senare gjorde polisen en rekonstruktion av händelsen exakt på minuten av händelsen. Undersökningen visade att solens bländning kan komma mycket plötsligt i grenverket vid platsen.

– Att bländningen kommer samtidigt är otroligt olyckliga omständigheter som bidrar till det tragiska som sker, konstaterar Roland Bengtsson, skriver Skånskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!