Söndag 16 Maj
Stockholm

Polis skrev att våldtagna "får skylla sig själva" – får behålla jobbet

“Ibland förvånas man över personers naivitet och totala avsaknad av konsekvens tänk!” så inledde polismannen ett Facebook-inlägg där han skrev att "man får skylla sig själv" om man hoppar in i svarttaxi och utsätts för brott.
1 av 3
“Ibland förvånas man över personers naivitet och totala avsaknad av konsekvens tänk!” så inledde polismannen ett Facebook-inlägg där han skrev att "man får skylla sig själv" om man hoppar in i svarttaxi och utsätts för brott. Foto: Montage/TT
Mannen skrev om en händelse där han bevittnade två berusade tjejer sätta sig i en svarttaxi. Han varnade dem, men de ignorerade honom.
2 av 3
Mannen skrev om en händelse där han bevittnade två berusade tjejer sätta sig i en svarttaxi. Han varnade dem, men de ignorerade honom. Foto: TT
Han skrev bland annat: "Men att själv utsatta sig för risken att bli rånad, våldtagen eller misshandlad bara för att tjäna några kronor gör mig förbannad". Trots kritik får han behålla jobbet.
3 av 3
Han skrev bland annat: "Men att själv utsatta sig för risken att bli rånad, våldtagen eller misshandlad bara för att tjäna några kronor gör mig förbannad". Trots kritik får han behålla jobbet. Foto: TT

Polismannen möttes av stor kritik när han skrev att "ibland får man skylla sig själv" på sin Facebook. Men han får inte sparken.

Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

“Ibland förvånas man över personers naivitet och totala avsaknad av konsekvens tänk!”

Så skriver en något arg polis från Göteborg i ett inlägg på sin Facebook-sida, som nu har mött stark kritik.

Polisen syftar på en kväll då han i tjänst befann sig på Avenyn i Göteborg och såg två “överförfriskade tjejer” sätta sig i en svarttaxi. Han ska ha varnat tjejerna, som ignorerade honom, skriver GT.

Vidare skrev han:

“Man kan skylla på samhället och inta en offerroll när man står inför fakta att man blivit utsatts för ett brott […] Men att själv utsatta sig för risken att bli rånad, våldtagen eller misshandlad bara för att tjäna några kronor gör mig förbannad […] Väljer du att hoppa in i en “svarttaxi” gör du ett eget aktivt val och jag hoppas inte du ringer mig när skiten träffar fläkten! För ibland får man faktiskt skylla sig själv…”

Facebook-inlägget är nu borttaget, och mannen säger till GT/Expressen att han bara ville ge uttryck för sin frustration.

– Jag försökte varna de här tjejerna, utifrån vad jag vet om riskerna med att åka svarttaxi, men de ignorerade det. Allmänheten måste bli bättre på att tänka efter före, och tanken med mitt inlägg var att uppmärksamma det, säger han.

“Jag brinner för kvinnofrågan”

Elisabeth Massi Fritz, advokat som särskilt arbetar med kvinnor som utsatts för övergrepp, tycker att han borde få sparken.

– Den polisman som har skrivit så här borde få sparken med omedelbar verkan. Det är direkt olämpligt och visar på de attityder och värderingar som jag ständigt tar upp och som existerar inom rättväsendet. Skylla sig själv-tänket innebär ett direkt skuldbeläggande av offret. Vi måste få bort sådana attityder. De hör hemma i forntiden, säger hon till GT.

Men enligt polismannen skulle han inte ha skrivit som han gjorde om det hade hänt tjejerna något.

– Om tjejerna som tog svarttaxin hade blivit våldtagna, så skulle jag självklart aldrig få för mig att säga att de hade sig själva att skylla. Jag brinner för kvinnofrågor och gör mitt jobb till hundra procent, oavsett ingångsvärdena. Mitt inlägg är heller inte riktad enbart mot kvinnor. En man som åker svarttaxi är precis lika utsatt.

Kommer inte få sparken

Polisområdeschefen för Storgöteborg Erik Nord håller med om att inlägget är olämpligt men att polisen inte riskerar att få sparken.

– Yttrandefriheten gäller för polismän precis som alla andra. Och även om man privat skulle ge uttryck för uppfattningar som man kan ifrågasätta, så borde det inte vara förbjudet. Men det är anslut inte så att det är okej att uttala sig så för polisen, för det är ingen värdegrund som polisen står på, säger Nord till GT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om polismannen som skriver fördomsfullt om våldtagna kvinnor.

Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela