Tisdag 3 Aug
Stockholm

Svenska porrfilmsregissören Erika: Fler borde våga göra porr

Erika Lust arbetar som porrfilmsregissör i Barcelona.
1 av 5
Erika Lust arbetar som porrfilmsregissör i Barcelona. Foto: Erika Lust Films
Erika gick från att studera statsvetenskap och genusstudier till att göra porr.
2 av 5
Erika gick från att studera statsvetenskap och genusstudier till att göra porr. Foto: Erika Lust Films
Hon gör så kallad feministisk porr...
3 av 5
Hon gör så kallad feministisk porr... Foto: Erika Lust Films
... där skådespelarna själva får bestämma vad som ska hända.
4 av 5
... där skådespelarna själva får bestämma vad som ska hända. Foto: Erika Lust Films
Feministisk porr handlar om att ge bra löner och låta alla bestämma.
5 av 5
Feministisk porr handlar om att ge bra löner och låta alla bestämma. Foto: Erika Lust Films

Finns det något mer tabubelagt än porr? Ändå är det en gigantisk industri. Svenska porrrfilmsegissören Erika Lust uppmanar fler att våga göra porr.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
​Det här är feministisk porr

Enligt Erika Lust är feministisk porr gjord av människor som anser sig vara feminister och som är medvetna om den rådande maktfördelningen.

I feministisk porr är både kvinnors och mäns njutning viktig – men den kvinnliga huvudrollen är inte enbart ett sexigt objektiv eller verktyg för mannens utlösning.

Alla skådespelare medverkar av egen vilja, får bra betalt och får delta i skapandet av den sexuella akten (med vem och vad som ska hända).

Fastän samhället verkar prata allt mer om sex vill vi sällan prata om porr – det är fortfarande ganska tabubelagt att erkänna att man kollar på det. Men ändå är det en gigantisk industri.

Så varför börjar man göra porr?

Svenska Erika Lust, 39, gick från att studera statsvetenskap och genusvetenskap till att börja arbeta som porrfilmregissör i Barcelona.

Som ung märkte hon att hon blev tänd av att kolla på porr – men gillade inte riktigt vad hon såg. Något som förbryllade henne.

– Jag kände mig frustrerad och arg och kunde inte låta bli att fundera över varför jag kände så. Det var nog där som idén föddes till att göra en film som stämde med min syn på sex och mina värderingar, berättar hon för Nyheter24.


Erika Lust är en så kallad feministisk porrfilmregissör – och en stolt sådan.

– Jag har blivit kallad allt från feminazi till “fake-feminist”. Porr är ett laddat tema som alla har åsikter om – och feminism likaså, förklarar hon.

Skiljer sig från mainstream-porren

Om man så bara slänger ett öga på Lusts porr märker man att den står ut ifrån den vanliga, mer generaliserade bilden av porr där kvinnor är underlägsna män. Där nöjer man sig med att enbart “registrera sex” men inte att använda filmens verktyg och skapa film, menar Lust.

Hennes passion ligger istället i att visa att porr kan vara vackert, spännande och intimt.

– Jag vill visa att kvinnor inte bara är sexobjekt utan även sexuellt komplexa människor med egna tankar, idéer, intressen och passioner, och att män inte enbart är penetrerande sexmaskiner.

Hon möts ofta av fördomar om att skådespelarna är flickor från fattiga länder som inte har något alternativ till försörjning, och att männen är sexgalningar. Men så är det inte alls.


– De flesta som jag har mött är underbara människor som valt sitt jobb och som älskar att visa sig och ha sex framför kameran. De är smarta, intelligenta, roliga, tar hand om sin hälsa, sparar pengar och planerar för sin framtid. Men de döms hårt av omgivningen.

“Förbud är ingen lösning”

Fastän Lust arbetar inom porrindustrin förstår hon att den är problematiskt. Hon menar att många har sett mycket porr innan de sexdebuterar och därför inte förstår att porr är konstruerad fantasi – fiktion helt enkelt.

I Sverige har nyligen ett 20-tal riksdagspolitiker och debattörer föreslagit ett statligt porrfilter som konsumenter måste be om att stänga av för att kunna kolla på porr.

– Förbud är ingen lösning. Det viktiga är att ge unga människor verktyg för analys och kritiskt tänkande, så att de kan bedöma själva vad de tycker är bra respektive dåligt. Vi måste våga tala om porr med ungdomar, och vi måste erbjuda alternativ för de vill se sex, lära sig om sex, upptäcka sex. Om vi inte vågar ta debatten kommer deras enda lärare vara de “porn-studs” som nu producerar skitporr!

Har du några råd till de som vill in i porrindustrin?

– Våga. Nya intiativ och visioner behövs, och läs min bok!

Men hur gör man?

– Det finns fler och fler alternativa sajter online som kan hjälpa dig att sälja din film eller där du kan inspireras av andra filmskapare, som eroticfilms.com.

Läs även om politikern som vill införa rättvisemärkt porr i Sverige och kritiken mot SVT när de diskuterade porr.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Gillar du porr?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela