Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Video avslöjar svenska 14-åringarnas natt på Ikea: "Det är riktigt farligt"

- 07/03/2017, 15:47 -

Allt fler ungdomar sover över på Ikea kommer varuhuset nu införa hårda åtgärder.

Under det senaste året har det blivit allt vanligare att ungdomar stannar kvar på Ikea för att sova över. En trend som tros ha börjat när två tonårskillar i Belgien sov över på Ikea, filmad sin natt och lade upp videon på Youtube, som idag har över 2,5 miljoner views.

Trenden har spridit sig till Sverige och trots att Ikea i Jönköping i december lämnade över två 16-åriga tjejer till polisen, verkar inte många avskräckas.

Nu har även två pojkar i 14-års åldern sovit över på Ikea i Uppsala. Natten filmades och lades upp på Youtube för omkring två veckor sedan, 25 februari, och har i dagsläget knappt 1 400 visningar.

I videon ser man hur pojkarna gömmer sig i två garderober under hela natten för att vid niotiden på morgonen ta sig ur varuhuset.

Till sina föräldrar ska de ha sagt att de sov över hos varandra, vilket framgår i videons kommentarsfält. De säger även att de ska övernatta på fler ställen, men hittills finns bara en video på deras Youtube-kanal.


Faksimil Youtube

Ikea känner till fallet

Emil Eriksson, presskontakt på Ikea Sverige, meddelar att de känner till pojkarnas övernattning.

– Jag kan bekräfta att två unga killar övernattade på ett Ikea-varuhus i Uppsala, säger Eriksson till Nyheter24.

Testar ny lösning

Ikea berättar nu också för Nyheter24 att de vill få slut på övernattningarna innan någon skadas allvarligt, och därför vidtar extra åtgärder.

– Vi tar den här frågan på största allvar. Vi har just nu patrullerande väktare som kollar runt i varuhusen före och efter stängning. Dessutom finns rörelsedetektorer i alla varuhus.

Dessutom avslöjar Ikea för Nyheter24 att det pågår ett nytt test för att "trenden" ska få ett slut.

– Vi testar just nu en ny teknisk lösning på två varuhus för att bli av med övernattningar.


Faksimil Youtube

Det har tidigare ryktats om att omkring 1 300 övernattningar har skett på Ikea-varuhus över hela världen det senaste året, något Ikea tidigare har dementerat.

– På Ikea ser vi allvarligt på trenden med att övernatta på våra varuhus. Dels på grund av att vi inte kan garantera säkerheten för de som övernattar. Skulle något hända är det stora lokaler, mörkt och svårt att ta sig ut. Dels för att det också är ett brott som dessa personer de facto gör sig skyldiga till; olaga intrång, säger Eriksson till Nyheter24.

Nyheter24 har försökt nå pojkarna i videon utan framgång.

Läs även Ikeas egen varning för den nya trenden: "Du kommer inte komma ut."

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du sova över på Ikea?