LO-möte om Lundby-Wedin avbröts

LO-styrelsens extrainkallade krismöte avbröts strax före klockan 16.


Efter Mona Sahlins krav på att LO-basen Wanja Lundby-Wedin ska lämna AMF-pensions styrelse höll LO-styrelsen i eftermiddags ett telefonmöte.

Mötet avbröts strax före klockan 16 och ska återupptas i morgon.

Då ska styrelsen ses på LO-borgen i Stockholm, uppger Ekot.

Mötet snabbinkallades efter opinionsraset för S och Mona Sahlins krav på att LO-basen Wanja Lundby-Wedin ska avgå ur styrelsen för AMF Pension.

I går visade två opinionsundersökningar att väljarstödet sjunkit rejält för socialdemokraterna vilket partisekreteraren Ibrahim Baylan tror speglar känslorna efter skandalerna i AMF Pension där Lundby-Wedin sitter i styrelsen.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, tror att Wanja Lundby-Wedin kommer att avgå från posten som LO-ordförande. Utan ett 100-procentigt stöd från S ledningen blir det svårt för Lundby-Wedin att sitta kvar.

– Hennes politiska trovärdighet har skadats starkt så att det blir svårt för henne att spela en konstruktiv roll i en kommande valrörelse. Det talar för att hon ändå kommer att välja att avgå, säger Bjereld till TT.

Bjereld tror inte att opinionsraset för S enbart kan skyllas på AMF-skandalen.

– Det finns inga riktiga mätningar som pekar på det. Min personliga uppfattning är att det funnits en fallande trend för den röd-gröna koalitionen, men att den har accentuerats ytterligare genom Wanja Lundby-Wedin-affären.

I går var flera av LO-förbundens ordföranden i kontakt med varandra.

TT: Har det varit diskussioner om att hon bör avgå som LO-ordförande?

– Nej, vi har inte haft några sådan diskussioner, svarar Hans Tilly, ordförande i Byggnads.

Hotell- och Restaurangfackets ordförande Ella Niia är ledamot i LO:s styrelse. Hon tror att AMF-skandalen har påverkat opinionssiffrorna för s, men anser även att det låga väljarstödet är en del av en nedgång som varat under lång tid.

– Att enbart koppla ihop raset med Wanja Lunby-Wedin är för enkelt. Det är en tendens vi sett under lång tid, säger Ella Niia till TT.

LO-förbunden uttryckte i förra veckan sitt stöd och förtroende för Lunby-Wedin.

– Nu har det kommit ytterligare omständigheter och jag utgår från att vi i dag ska ha möte om det, säger Ella Niia.

TT: Kan LO ha en ordförande som får den kritiken som kom från S i går?

– Det tror jag nog att Wanja själv måste fundera på eftersom hon själv sitter i socialdemokraternas verkställande utskott. Hon är också företrädare för socialdemokraterna, säger Ella Niia.

TT: Blir det ett problem i relationen till S att vara kvar som ordförande?

– Jag har tolkat det som att man inom den socialdemokratiska partiledningen gör bedömningen att det som händer kring AMF och LO:s ordförande har starka negativa påverkningar på stödet för s.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!