Idel framgångar för regeringen

I går gav två opinionsmätningar ger regeringen större väljarstöd än oppositionen.


Och enligt Skop har svenskarna inte haft så stort förtroende för en regering sedan 2002.

I Skops förtroendemätning på söndagen anser 56 procent av väljarna att regeringen gör ett bra jobb. 22 procent tycker att alliansen sköter sig dåligt. Bara 30 procent tror att socialdemokraterna skulle sköta regerandet bättre.

Det här är, enligt Skop, det högsta förtroende en svensk regering åtnjutit sedan Göran Perssons segerval 2002.

Skyller Wanja

I Demoskops mätning får allianspartierna 50 procent av rösterna, ett försprång med nära fem procentenheter, trots att både centerpartiet och kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren. Moderaternas stöd från väljarna har ökat med hela nio procentenheter till 35,5 procent, vilket innebär att partiet gått om socialdemokraterna och är Sveriges största parti. S har tappat 8,6 procentenheter och hamnar på 30,9 procent

– Jag tror att det här återspeglar ett stort stöd för det sätt vi hanterar den kris vi är inne i, sade moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till TT på lördagen.

Hans kollega hos socialdemokraterna, Ibrahim Baylan, pekar på den stora omsvängning jämfört med tidigare mätningar. Han tror därför att resultatet är en reaktion på skandalerna i AMF Pension där LO-basen Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen.

Behåller ledningen

Även i Skops senaste mätning har alliansen större väljarstöd än oppositionen. I den får alliansen 48,8 procent och oppositionen 46,2 procent. Liksom hos Demoskop går Moderaterna starkt framåt och får 33,4 procent jämfört med 27,5 förra mätningen medan Socialdemokraterna sjunker från 35,5 procent till 33,9. Hos Skop behåller dock S ledningen som största parti.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.