Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Idel framgångar för regeringen

- 05/04/2009, 07:36 -

I går gav två opinionsmätningar ger regeringen större väljarstöd än oppositionen.

Och enligt Skop har svenskarna inte haft så stort förtroende för en regering sedan 2002.

I Skops förtroendemätning på söndagen anser 56 procent av väljarna att regeringen gör ett bra jobb. 22 procent tycker att alliansen sköter sig dåligt. Bara 30 procent tror att socialdemokraterna skulle sköta regerandet bättre.

Det här är, enligt Skop, det högsta förtroende en svensk regering åtnjutit sedan Göran Perssons segerval 2002.

Skyller Wanja

I Demoskops mätning får allianspartierna 50 procent av rösterna, ett försprång med nära fem procentenheter, trots att både centerpartiet och kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren. Moderaternas stöd från väljarna har ökat med hela nio procentenheter till 35,5 procent, vilket innebär att partiet gått om socialdemokraterna och är Sveriges största parti. S har tappat 8,6 procentenheter och hamnar på 30,9 procent

– Jag tror att det här återspeglar ett stort stöd för det sätt vi hanterar den kris vi är inne i, sade moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till TT på lördagen.

Hans kollega hos socialdemokraterna, Ibrahim Baylan, pekar på den stora omsvängning jämfört med tidigare mätningar. Han tror därför att resultatet är en reaktion på skandalerna i AMF Pension där LO-basen Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen.

Behåller ledningen

Även i Skops senaste mätning har alliansen större väljarstöd än oppositionen. I den får alliansen 48,8 procent och oppositionen 46,2 procent. Liksom hos Demoskop går Moderaterna starkt framåt och får 33,4 procent jämfört med 27,5 förra mätningen medan Socialdemokraterna sjunker från 35,5 procent till 33,9. Hos Skop behåller dock S ledningen som största parti.

Skrivet av: