Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LO-Wanja avgår

- 05/04/2009, 15:17 -

Uppgifter inifrån LO hävdar att LO-basen, Wanja Lundby-Wedin, avgår.

Källor till TV4:s Politikerbloggen uppger att LO-ordföranden, Wanja Lundby-Wedin, tvingas avgå "inom kort".

Avgörandets stund kom i och med katastrofen som opinionsinstitutet Demoskop presenterade i gårdagens Expressen. Där sjönk socialdemokraternas siffror som en sten och regeringsalliansen leder för första gången.

Katastrofsiffrorna för socialdemokraterna tolkas som en direkt följd av att LO:s ordförande hanterat pensionsskandalen i AMF så dåligt.

Politikerbloggens källor inom socialdemokraterna säger i dag, söndag, att Wanja Lundby-Wedin tvigas avgå "inom kort".

Företrädare för de olika LO-förbunden samlades tidigare i dag till en telefonkonferens för att diskutera krisen.

Uppgifterna till Politikerbloggen menar att det nu bara är en tidsfråga innan Wanja Lundby-Wedin avgår. Det kan komma att ske redan i dag — eller möjligen under måndagen.

– Hon (Wanja) har fått signalen från partiet om att hon inte kan sitta kvar. Avgörande är siffrorna som kom i går som visade att vi (socialdemokratiska partiet, red anm) backar nästan nio procent, säger Politikerbloggens uppgiftslämnare.

Källan hävdar också att avgången kan komma redan efter söndagens telefonkonferens.

– I så fall kommer hon på något sätt att förklara att partiet skadats och att det är därför hon kliver åt sidan. Antingen blir det på en presskonferens eller skickar man bara ut ett kortfattat pressmeddelande.

LO:s pressekreterare Joakim Jakobsson säger sig inte ha någon ny information.

– Jag vet ingenting om det här. Den enda information jag har är att LO:s styrelse kallats till en telefoninformation klockan 15. Mig veterligen blir det ingen presskonferens i dag, säger Joakim Jakobsson till Politikerbloggen.

Uppdatering: LO-styrelsens extrainkallade krismöte avbröts strax före klockan 16 i dag, söndag. Då hade ännu inget beslut tillkännagivits. Läs mer här.

Uppdatering 2: Nu har LO-styrelsen tillkännagivit att LO:s ordförande avgår från AMF:s styrelse. Hur det blir med ordförandeskapet för LO har det ännu inte sagts någonting om. Läs mer här.

Skrivet av: