Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hon var den sista att prata med Patrik innan han försvann

Nyheter | 25/07/2017 13:07

Sista gången Patrik sågs med säkerhet var vid Hallsberg station. Nu berättar kvinnan på tåget om vad som hände.

Patrik Linfeldt har varit försvunnen i två månader.

22 maj gick han hastigt av tåget i Hallsberg. En station före den han egentligen skulle gå av. Därefter har hans väskor hittats en bit från stationen.

Där slutar spåren efter Patrik, och polisen har slutat söka efter honom. Trots att tipsen strömmar in dagligen, har det inte kommit in något med relevans.

Nyheter24 har talat med kvinnan som enligt vad man känner till är den sista personen Patrik hade kontakt med – och som med säkerhet såg honom.

– Jag ville hela tiden springa efter honom, men jag vågade inte lämna hunden. Jag ville väldigt starkt springa efter och fråga "varför ska du gå av? Vi åker ju snart", säger hon.

Sista orden: Puss och kram

Patrik och kvinnan satt vid varsitt fönster på varsin sida av gången. Vid 14-tiden fick de kontakt när Patrik bad om att låna hennes mobiltelefon för att ringa sin mamma. Han ska då ha bett sin mamma fylla på hans kontantkort.

Efter samtalet återgick Patrik till sin plats. Enligt kvinnan höll han på med sin dator, och pratade i telefon ytterligare en gång – då i sin egen mobil. 

– Det lät som om han pratade med någon och så avslutade han med puss och kram ungefär, berättar kvinnan för Nyheter24.

Enligt pappan Jörgen Linfeldt ska Patrik ha pratat ännu en gång med sin mamma.

Gick med bestämda steg

Enligt föräldrarna har Patrik mått dåligt den senaste tiden, och kan ha utvecklat en psykos. Men enligt kvinnan på tåget betedde Patrik sig "normalt", och de talade om vart de var på väg.

– Det enda han ville var att komma hem, säger kvinnan.

Patrik och vittnet hade suttit själva i djurvagnen hittills, men i Hallsberg ska fyra killar i samma ålder som Patrik gått på, och satt sig runt honom. Alla fyra satt och kollade ner i sina mobiltelefoner.

– Han tyckte nog inte det var något kul. Det var för rörigt för honom då. Så där kan man se att det var för jobbigt, säger kvinnan.

Bara några minuter innan tågets avgång tog Patrik på sig en svart mössa och klev med bestämda steg av tåget, berättar vittnet.

– Han packade ihop allt, satte på sig en svart mössa och gick ut på perrongen. Och sen vet jag inget mer.

"Kändes fel"

Enligt kvinnan kändes det som att det var fel att han gick av tåget.

Hur då?

– Jag kände att man inte går av tåget när det går om två minuter. Jag var inte riktigt säker på när, men ganska snart. Och man går inte av tåget utifall de startar om.

Runt denna tiden ska även Patriks mobiltelefon stängts av. Det är osäkert om han själv medvetet har stängt av den, eller om batteriet dog. Polisen har sedan dess inte fått någon signal och därav inte lyckats lokalisera Patrik.

Kan ha sett Patrik

Under samtalet med kvinnan hade Patrik och hon sagt att de "skulle ses i Mjölby", där de alltså skulle byta tåg. 

Väl framme i Mjölby var det fullspäckat av folk, så mycket att det inte gick att gå fram till den person hon tyckte liknande Patrik.

– Jag försökte ju leta efter honom där, och jag såg en person som hade en liten mössa. Jag är inte säker men de var så lika. Jag försökte fånga blicken, att han skulle vända på ansiktet. Men han kollade i profil hela tiden så jag fick aldrig någon chans. Så jag kan inte vara riktigt säker.

Beskrivningen

Enligt uppgifter ska Patrik ha burit svart mössa, mörkblå jacka, ljusa byxor och skor med blommigt mönster när han försvann.

Kvinnan är dock inte helt säker på den här beskrivningen stämmer. Det hon minns mest är Patriks svarta mössa och svarta jacka.

Om du ser Patrik ska du gärna ta kontakt med honom för att kunna avfärda om det inte är han. Ta gärna en bild eller video om möjligt, och ring polisen direkt på 114 14.

Om Patrik uppfattas vara i livshotande tillstånd – ring 112.

Läs mer om Patrik:

Försvunna Patriks pappa kritiserar polisen: De gör inte tillräckligt

Polisen: Därför har vi slutat leta efter försvunna Patrik, 22

Här är filmen som visar det sista spåret efter försvunne Patrik, 22

Polisen söker försvunne Patrik – spåren slutar vid en väska

Patrik försvann spårlöst i måndags – nu vädjar familjen om hjälp