Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jönsson: "Jag grät i fyra dygn"

- 07/04/2009, 14:48 -

Barbro Jönsson förhördes i dag i domstolen om sprängdådet mot henne.

Chefsåklagare Barbro Jönsson tvingades söka hjälp och besöker fortfarande läkare efter sprängningen vid hennes entrédörr i november 2007.

Hon har också fortfarande mycket begränsad egen rörelsefrihet.

– De första nätterna efter händelsen sov jag inte alls. Jag tänkte att till slut somnar man väl, men det gör man inte, berättade hon när hon förhördes i tingsrätten där två män står åtalade för sprängdådet mot henne.

Hon fick medicin för att klara att sova och kontakten med läkare har hon fortfarande kvar.

Hon berättade också, koncist och utan åthävor med den misstänkte gärningsmannen ett par meter framför sig, hur hon vid nyår hos goda vänner drygt en månad efter sprängningen bröt ihop.

– Jag grät konstant i fyra dygn, sade hon.

Hon fick frågan om vad attacken har inneburit för hennes liv.

– Inget av det liv jag hade finns kvar, svarade hon och berättade om alla skyddsåtgärder, nödvändiga men oerhört besvärliga.

Så besvärliga att hennes åklagarjobb blev omöjligt. Nu har hon bytt jobb och är administrativ chef vid länskriminalen i Västra Götaland.

– Jag trivs, men det hade aldrig hänt om inte sprängningen ägt rum.

Hela rättegången har flyttats från Vänersborg till säkerhetssalen i Göteborg på grund av hotbilden.

De två män som misstänks för inblandning i sprängningen är båda skrivna i Malmö. Den ene, som är 24 år, är medlem i det kriminella gänget Wolfpack. Den andre, 25 år gammal, har kopplingar till gänget.

Den yngre mannen kastade en slängkyss till åhörarbänkarna när han kom in i rättssalen.

Han var propert klädd i vit, randig skjorta.

På en skärm syntes den äldre, en kraftig man i kortärmad pikéskjorta. Han och hans försvarare satt i ett angränsande rum, enligt polisen en nödvändighet av säkerhetsskäl

Båda tilltalade nekar.

Den äldre förnekar brott och säger att han inte ens varit på platsen.

Den yngre, som dock genom DNA-prov bundits till en parkeringsplats nära chefsåklagare Barbro Jönssons hus, nekar också till brottsrubriceringarna allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot.

– Han har inte vare sig anbringat eller detonerat sprängladdningen, sade hans försvarare Jan-Anders Hybelius.

Bägge försvararna vände sig för övrigt mot åklagarens rubricering olaga hot och ansåg att det snarare var fråga om ett skadegörelsebrott.

Chefsåklagare Barbro Jönssons skadeståndsanspråk uppgår till 151 500 kronor, varav 50 000 avsåg sveda och värk och 50 000 kränkning.

Skrivet av: