Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Olämpliga ombud i asylärenden

- 08/04/2009, 09:10 -

Tolv jurister har svartlistats av Migrationsverket som olämpliga.

Tolv jurister har hittills svartlistats av Migrationsverket som olämpliga som ombud i asylärenden. Men bland dem som får fortsätta finns ombud som förnedrat sin klient och som använder färdiga mallar för asylärenden.

Det är tidskriften Gringo som tillsammans med Skånska Dagbladet berättar om advokaten i Skåne som anklagade sin klient för att ljuga och till sist demonstrativt dunkade huvudet i skrivbordet framför sig. Efteråt skyllde han på att han haft "en dålig dag".

Andra exempel är jurister som hanterar sina fall enligt "löpande band"-principen och i stort sett bara byter ut namnen i färdiga mallar för sina inlagor.

Erik Saure, handläggare på Migrationsverket i Malmö, säger till Gringo/SkD att verket ibland får in inlagor från biträdena som är så slarviga att de aldrig skulle accepteras i andra sammanhang än just flyktingärenden.

Det finns en gräns när man frågar sig själv vad offentliga biträden ska vara bra till, säger han och berättar att man som handläggare ibland får göra biträdets arbete.

Problemet med slarvande juridiska biträden i asylärenden är känt sedan tidigare och därför införde Migrationsverket i november 2008 ett system, där man svartlistar ombud som bedöms som olämpliga. Hittills har tolv personer hamnat på svarta listan, bland dem ett ombud som varit onykter, en som blandat ihop två ärenden och en man som försökte locka sin kvinnliga klient till sitt hotellrum.

Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson håller med om att exemplen i Gringo/SkD kan tyda på att cheferna inom verket borde agera för att få fler ombud svartlistade.

– Det måste cheferna göra. Finns det kunskap i vår organisation om biträden som är klumpiga måste de agera. Flyktingar är de mest utsatta av de utsatta i samhället, säger han till tidningarna.

Skrivet av: