Trafikverket kan inte förutspå förändringar i väglaget
Blödande asfalt är ett fenomen som uppstår på sommaren. - Foto: Pontus Stenberg/TT (Montage)

Det här är "blödande asfalt" – kan orsaka halka mitt i sommaren

Det pågår just nu en värmebölja i Sverige och det kan faktiskt orsaka extrem halka på vägarna. Även på sommaren! Det här är fenomenet "blödande asfalt".


Halka är nog det minsta som svenska trafikanter oroar sig för när sommaren har kommit. Men sanningen är den att det förekommer! Fenomenet heter "blödande asfalt", eller "feta fläckar". Det innebär att vägen upplevs som hal – likt ishalka mitt i vintern.

Efter värmeböljan kan vägen se ut så här. Bild: Pontus Stenberg/TT

"Blödande asfalt" uppstår oftast när det läggs ny asfalt eller beläggning. Det förekommer också att vägar med en äldre beläggning drabbas även om det är ovanligt. När värmeböljan sedan ligger på mjukas bindemedlet upp och stiger upp i vägytan i form av fläckar eller "blödningar". Det förekommer oftast i rondeller, ramper och skarpa kurvor där trafiken både svänger – och bromsar.

– Det är vanligast att det händer mitt i högsommaren när vägen inte kallnar på nätterna. Oftast uppstår det också på nylagd beläggning då bindmedlet i beläggningen är mjukt och löst. Men att det sker så tidigt som i år är väldigt ovanligt, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket, till Nyheter24.

Går inte att varna i förväg

Nyligen så drabbades en familj i Älvdalen, Dalarna av en totalförstörd bil på grund av "blödande asfalt" trots att beläggningen var över ett år gammal, skriver Dalarnas Tidningar. För även om det kan vara obehagligt med halt väglag så drabbas oftast däcken hårt av de "feta fläckarna" på lågtrafikerade vägar.

– Jag vet själv att det var en väg i Jämtland där fenomenet uppstod. Trots att beläggningen var över fem år gammal, säger Lennart Helsing. 

Trafikverket menar att det inte finns något sätt för dem att förutspå när de "feta fläckarna" ska uppstå. Det kan hända helt plötsligt på en väg som aldrig tidigare haft några problem. Vid flera dagar med höga temperaturer har dem som regel att de placera ut varningar i form av skyltar vid platser som har förhöjd risk för "blödande asfalt". Det förekommer också att vägarna tvättas med högtryckstvätt eller beläggningen sandas. 

Varning även för grushalka

Förutom "feta fläckar" på vägen förekommer även halka till följd av grus. Det sker i samband med beläggningsmetoderna som kallas försegling, ytbehandling, potthålslagning och snabellagning. De här metoderna används nästan uteslutande på lågtrafikerade vägar – och därför kan vägar i landsbygden drabbas hårdare.

– Som bilist på sommaren måste man också vara vaksam på vattenplaning som är en vanlig anledning till olyckor den här årstiden. Ofta tänker man inte på hur halt det kan bli när temperaturerna är lite högre, säger Lennart Helsing.

Du som trafikant bör alltså vara särskilt uppmärksam vid ihållande värme och snabba väderomslag. Lite som det vädret som råder i Sverige just nu. 

Trafikverket ska placera ut varningstrianglar vid "blöt asfalt". Bild: Pontus Stenberg/TT

Kör försiktigt i sommar!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du upplevt blödande asfalt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

1 timme sedan
Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.